Ga naar Content

Zimbabwaanse zussen zetten zich op Texel in voor vaderland: 'Geen coronasteun als in Nederland'

TEXEL - Claudette is fysiotherapeut en Wongi verkoopt Zimbabwaanse beelden. De Zimbabwaanse zussen voelen zich helemaal thuis op Texel. Claudette heeft een Texelse man en woont nu bijna tien jaar op het eiland. Wongi is twee jaar geleden met haar man Remco naar Texel verhuisd. Afgelopen maanden hebben ze zich met hun mannen en de Rotary Texel ingezet om slachtoffers van de coronacrisis in Zimbabwe te helpen. 

Foto:

Met de 12.000 euro die ze hebben opgehaald worden voedselpaketten gekocht voor Zimbabwanen die door de crisis geen inkomsten meer hebben. "Als je daar je baan verliest dan krijg je geen steun zoals in Nederland", vertelt Claudette. 

Vol trots geeft ze een rondleiding door haar fysiopraktijk in Den Burg. Er is een zwembad, een klimrek, een loopband en een behandelruimte. Het is een moderne ruimte maar met Afrikaanse elementen. "Ik vond het wel belangrijk om er mijn eigen warme sfeer aan te geven. Het moet ook gezellig zijn", zegt Claudette lachend.

Vonk op behandeltafel

Ze heeft het gebouw samen met haar Texelse man Ruud Boom gerealiseerd. "Ik heb Claudette ontmoet op de behandeltafel", vertelt Ruud. "Ik werd door haar behandeld en toen sloeg de vonk over. We hebben het heel gezellig met elkaar. We lachten veel." Inmiddels hebben ze al bijna tien jaar een relatie. Ruud had een cateringbedrijf maar daar is hij mee gestopt. Tegenwoordig runt hij de bed and breakfast die aan de fysiopraktijk vastzit.

Als fysiotherapeut is Claudette gespecialiseerd in het hoofd en de nek. "Ik kan heel veel mensen helpen die al jaren met migraine rondlopen. Maar ook mensen met keelklachten of zelfs een spraakgebrek heb ik geholpen," vertelt ze. 

200724_1710_OMOT_ZIMBABWAANSE ZUSSEN - NH Nieuws

Claudettes zus Wongi kwam twee jaar geleden vanuit Oldenzaal met haar man Remco en hun twee kinderen naar Texel. Remco nam Ruuds cateringbedrijf over en Wongi besloot haar bedrijf Zimstone, waarmee ze Zimbabwaanse kunst verkoopt, op Texel voort te zetten.

In een beeldentuin in de buurt van De Koog heeft ze een flink aantal beelden tentoongesteld. "Het zijn moderne abstracte en traditionele beelden van vogels, geliefden en moeder met kind bijvoorbeeld.  Ze zijn gemaakt door kunstenaars uit Harare, de hoofdstad van Zimbabwe", vertelt Wongi.

Het is nog rustig in de tuin. Texelaars en toeristen lijken de weg ernaartoe nog te moeten vinden. "Er zijn al Texelaars die beelden gekocht hebben hoor", lacht Wongi. 

'Met muziek maak je vrienden'

De Zimbabwaanse zussen voelen zich helemaal thuis op Texel. Vooral Claudette kent al veel Tesselaars. "Via mijn werk en via Ruud heb ik al veel mensen leren kennen. Daarnaast zing ik ook nog in een soul- en gospelkoor. Met muziek maak je ook veel vrienden hè", zegt ze met een stralend gezicht.

Wongi, die nog korter op Texel woont, vindt de rust op en kleinschaligheid van het eiland erg prettig. "Voor mijn kinderen is het een veilige omgeving. Mijn zoon wil hier zeker nooit meer vandaan."  

Toch blijft Zimbabwe Wongi's eerste thuis. "Het heeft te maken met met de warmte en de gastvrijheid van de Afrikaanse mens. Ook als ze arm zijn zullen ze hun laatste kip nog slachten voor hun gast. De westerse mensen zijn toch meer gestresst en te druk en hebben minder aandacht voor elkaar. Niet dat dat hier niet is,m maar de Afrikaanse mens is warmer denk ik." 

Foto:

Zimbabwe is ver weg maar kwam tijdens de coronacrisis toch ook weer dichtbij. Via een vriendin in Zimbabwe hoorden ze van de nood onder mensen daar als gevolg van de coronacrisis. "We zagen foto's van kinderen die op de vuilnisbelt wormen liepen te zoeken om te eten", vertelt Ruud.

Voedselpakketten

"Toen hebben we de Rotary in Harare en de Rotary op Texel benaderd en zijn we tot deze actie gekomen." Er werd uiteindelijk 12.000 euro opgehaald en daarmee zijn voedselpakketten gekocht. Die werden uitgedeeld aan moeders en oma's in gezinnen.

"Het grootste probleem van de coronacrisis daar is dat mensen hun werk verliezen en daarmee geen inkomsten hebben en dus geen eten kunnen kopen", zegt Claudette. "We zijn blij dat we wat kunnen doen vanaf Texel en weten dat alles goed terechtkomt, want mijn vriendin en mijn derde zus daar zitten er bovenop."

Foto:

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]