Haarlem

NL
V

Haarlem Culinair gaat door, maar dan als 'Smulmarkt' op de Grote Markt

24 juli 2020, 10.17 uur · Aangepast 24 juli 2020, 12.47 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws N-H / Stijn Reurs

HAARLEM - Normaal doen er zestien restaurants mee aan Haarlem Culinair op de Grote Markt, deze editie zullen dat er zes zijn. Dat neemt niet weg dat de organisatie blij is dat het culinaire evenement ook deze zomer weer door kan gaan. Uiteraard met de nodige maatregelen vanwege het coronavirus. 

Het evenement zal plaatsvinden op 3,4,5 en 6 september. De restaurants die meedoen zijn Napoli, Fishbar Monk, Franzen, ML, Pand 13, De Kaaskampanje en Ome Pietje. 

Organisator Henny Leeflang vertelt hoe het evenement er straks uit zal zien. "Het wordt één groot terras ter hoogte van de fontein op de Grote Markt. Zo houden de andere terrassen ook hun ruimte. Er zullen tachtig hoge tafels staan, waar per tafel vier gasten aan kunnen zitten. Kaarten moeten vooraf gereserveerd worden en er zullen drie tijdshifts per dag zijn. Per shift, van ieder drie uur, zullen er zes gerechten geserveerd worden, zogenaamde 'signature dishes'. Het is dus niet echt een diner, maar een echte proeferij, een smulmarkt."

Een deel van de tafels zal op een hoog podium worden geplaatst. Onder het podium zullen de koks hun kunsten vertonen. Kaarten kosten 45 euro per persoon. "Als er bijvoorbeeld voor een groep van acht personen wordt gereserveerd, dan kunnen ze wel aan twee tafels bij elkaar geplaatst worden. We schuiven alleen geen tafels aan elkaar."

Regels

Leeflang heeft bij de gemeente zeven voorstellen ingeleverd om Haarlem Culinair door te kunnen laten gaan. Want het moet voor iedereen natuurlijk zo veilig mogelijk verlopen. "We tappen niet, er komt iemand bij de tafels langs met een mobiele bar met flessen drank. Vantevoren wordt ook gevraagd of er bij aankomst al een fles wijn op de tafel moet staan. Iedereen moet blijven zitten op zijn plek."

Bij de ingang zal een bord met de regels komen te staan en die zullen in de dagen vooraf ook nog worden rondgemaild naar de gasten. Wie onverhoopt toch niet kan komen vanwege ziekteverschijnselen kan een deel van het bedrag terugkrijgen, maar de organisatie moet nog berekenen hoe groot dat deel zal zijn.  "Er staat een tent, maar de zijkanten zijn open, dus het lucht goed door.  We zijn blij dat het door kan gaan, maar we hopen ook dat het volgend jaar weer op de vertrouwde manier georganiseerd kan worden", aldus Leeflang, die nog één belangrijke tip wil meegeven. "Kom op tijd".

Haarlem Culinair - Haarlem Culinair

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?