West-Friesland

Er is één flessenscheepjesmuseum in Nederland en het water staat ze aan de lippen

23 juli 2020, 16.48 uur · Door Redactie

ENKHUIZEN - De musea mogen sinds juni de deuren weer openen; voor het flessenscheepjesmuseum was dat niet mogelijk. Pas sinds deze maand is het markante museumpje weer open, maar alleen in de weekenden. De vrijwilligers durven het niet aan en de toeristen blijven weg. De toekomst is onzeker.

Maarten Edelenbosch / NH Nieuws

Frans Wesseling is vrijwillig coördinator van het kleine museum met de zo mogelijk nóg kleinere kunstwerken: het flessenscheepjesmuseum. Een museum in het monumentale Spuihuis in Enkhuizen, waar de anderhalve meter vanzelfsprekend moeilijk te waarborgen is. "Met een beetje overleg met de gemeente hebben we voor elkaar gekregen dat we tien bezoekers per keer mogen ontvangen."

Ondanks dat het entreegeld iets verhoogd is naar vijf euro per persoon, halen ze hier geen vetpot mee binnen. "We hebben de afgelopen weekenden ongeveer twintig bezoekers per dag gehad. Onze piek ligt in de maanden juli en augustus en dan moeten we het echt van de touristen hebben."

Jaarlijks weten ongeveer vijfduizend touristen de weg naar het museum te vinden. "Nu zien we eigen vooral mensen uit de buurt, hoewel we laatst een enkele Duitser binnen hebben gehad."

Quote

"Ik werk hier al jaren met zoveel plezier en ik zie het zo naar de verdommenis gaan"

Frans Wesseling - vrijwillig coördinator flessenscheepjesmuseum

De gemeente is eigenaar van het pand en heeft de afgelopen maanden de huur opgeschort. "We kunnen op zich wel even voortbestaan, we draaien op vrijwilligers en maken zonder de huur weinig kosten, maar de vrijwilligers waar wij op leunen zitten allemaal in de risicoleeftijd en durven pas weer aan het werk als er een vaccin is." Zelf neemt Wesseling elke zaterdag voor zijn rekening en daarnaast wisselen twee anderen de zondagen af. Voor opening voor doordeweeks is nog geen bezetting.

Dicht voor onderhoud

Het museum heeft een eenmalige steun gekregen van vierduizend euro en de gemeente is nog in overleg over verdere steun. En die is hard nodig volgens Wesseling. "Als die er niet blijkt te komen dan moeten we de zaak sluiten."

Nu ze eindelijk weer open mogen staat er tot overmaat van ramp ook nog onderhoud gepland aan het monumentale pand, waardoor er weer een periode van sluiting aankomt.

Wesseling ziet het met lede ogen aan. "Ik werk hier al zoveel jaren met zoveel plezier en ik zie het zo naar de verdommenis gaan. Er is er maar één van in Nederland en ik hoop van harte dat dat zo blijft."

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].