Ga naar Content

Verplicht mondkapjes dragen in Haarlemse winkelstraten nog niet aan de orde

HAARLEM - Een mondkapje dragen in de drukke winkelstraten van Haarlem blijft voorlopig een vrijwillig besluit. De gemeente is nog niet van plan om een 'mondkapjesplicht' in te stellen in het drukke winkelgebied. Dat meldt mediapartner Haarlem105.

Leren mondkapjes van Denny Karijoredjo uit Haarlem - Foto: NH Nieuws

Een woordvoerder laat aan de lokale omroep weten dat de situatie in de stad nauwlettend wordt gevolgd, in samenwerking met de Veiligheidsregio Kennemerland. Het kan druk zijn in de winkelstraten in het centrum, maar verplicht een mondkapje dragen is volgens de gemeente nog niet nodig. Wel roept Haarlem de inwoners en bezoekers op zich aan de basisregels te houden, dus voldoende afstand te houden tot elkaar, thuis te blijven bij gezondheidsklachten en het vermijden van drukke plekken.

Mocht de situatie erom vragen, dan kan de gemeente tot extra maatregelen overgaan. Te denken valt bijvoorbeeld aan het afsluiten van wegen, mensen stimuleren om een ander vervoermiddel te kiezen en het sluiten van parkeerplaatsen.

Amsterdam

MKB Amsterdam en de winkeliers aan de Kalverstraat hebben onlangs wel om een mondkapjesplicht gevraagd aan de gemeente, omdat het erg druk is met winkelend publiek. Onlangs werd er éénrichtingsverkeer in de Kalverstraat ingevoerd, maar dat bleek geen succes. Mensen kwam daardoor in 'een fuik' terecht en alsnog dicht op elkaar te staan. Burgemeester Femke Halsema laat donderdag weten dat er ook in Amsterdam nog geen mondkapjesplicht wordt ingesteld in de drukke winkelgebieden.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]