Ga naar Content

Twee jaar cel voor per ongeluk doodschieten jeugdvriend (26) bij opname videoclip

AMSTERDAM - Frank Y. (22) is veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie voor het doodschieten van zijn 26-jarige jeugdvriend Richard Cordova op 27 januari in Zuidoost. Richard werd per ongeluk doodgeschoten tijdens het maken van een videoclip. Het OM had vier jaar geëist, maar dat werden er dus twee minder.

Foto: AT5

Het incident gebeurde in een studentenwoning in de flat Daalwijk. Richard was daar met drie vrienden bezig met het maken van een videoclip. Tijdens het draaien van die opnames ging het helemaal mis. Toen Y. het wapen op de camera richtte en de trekker overhaalde, vuurde hij ook daadwerkelijk een kogel af. De 26-jarige Richard, die de opnames filmde en regisseerde, werd geraakt en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Ook een 23-jarige man en een 16-jarig meisje werden aangehouden, maar al vrij snel weer vrijgelaten. Hun betrokkenheid was gering.

Alcohol en drugs

Y. gebruikte tijdens het opnemen van de clip alcohol en drugs, meldde het OM eerder. Ook had de verdachte een eigen vuurwapen en patronen mee voor in de videoclip. Hoe hij aan het wapen kwam wilde hij niet zeggen. Wel gaf hij aan dat hij er geen instructies bij had gekregen. 

Lees ook

Het OM oordeelde eerder dat het dodelijke schietincident geen ongeluk kon worden genoemd. 'Hoewel verdachte achteraf spijt heeft en het niet zo had bedoeld, vind ik dat verdachte op het moment van het overhalen van de trekker bewust de kans heeft aanvaard dat het mis zou gaan. Hij heeft dat op dat moment op de koop toegenomen.'

De officier van justitie acht doodslag bewezen omdat de verdachte de aannemelijke kans op een dodelijke afloop bewust heeft aanvaard. 'De verdachte heeft feitelijk niets gedaan om de kans op de dood te verkleinen.' 

Geen doodslag

De rechtbank oordeelt dus anders. 'Hoewel duidelijk is dat de 22-jarige man zijn vriend heeft doodgeschoten, spreekt de rechtbank hem vrij van doodslag. Daarvoor moet namelijk vaststaan dat hij de kans dat hij iemand dood zou schieten, op de koop toenam. Hoewel het heel gevaarlijk was wat hij deed, blijkt uit niets dat hij – en ook niet de andere aanwezigen – ervan uitgingen dat de opnames met het wapen verkeerd zouden kunnen aflopen. Hij wordt voor zijn roekeloze handelen wel veroordeeld voor dood door schuld en voor verboden wapenbezit.'

Behalve de straf van twee jaar jeugddetentie moet Y. de ouders en zus van Richard bijna 40.000 euro schadevergoeding betalen.

AT5 was eerder bij de emotionele herdenking van Richard:

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.