Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Kinderhut in Zwaag wordt vandaag afgebroken: "Vijf man handhaving voelt intimiderend"

23 juli 2020, 14.53 uur · Aangepast 23 juli 2020, 15.42 uur · Door Redactie

ZWAAG - De zelfgebouwde hut waar de kinderen aan De Waterkers in Zwaag met veel plezier in speelden, wordt vandaag definitief verwijderd door de gemeente Hoorn, inclusief handhaving. Dit tot schrik van de bewoners. De hut zou eigenlijk vorige week vrijdag al met de grond gelijk worden gemaakt, maar de verantwoordelijk wethouder Simon Broersma gaf de kinderen nog een extra week speelplezier. 

Dave Swier - Dave Swier

De buurt heeft zich dan ook neergelegd bij het feit dat de hut verwijderd wordt, maar de manier waarop wekte verbazing. Buurvrouw Ilona Foks vertelt hoe het er aan toe ging. "Er kwam een grote vrachtwagen met een grijparm die de hut weg kwam halen, maar daarnaast liep er ook vijf man handhaving mee. Het is voor de kinderen al geen leuke ervaring en wij vonden het erg intimiderend dat zij erbij waren." 

De buurt had gehoopt dat de hut voor een positieve nasleep zou zorgen, want tijdens het vorige bezoek van de wethouder aan de hut, viel de verkeerssituatie rond de speeltuin de wethouder op. "Voorheen was hier geen doorgaand verkeer, maar tegenwoordig rijden hier auto's en scooters soms met hoge snelheid langs de speeltuin, vertelt Dave Swier. "De wethouder wil kijken of hij hierin iets kan betekenen."

Tekst loopt door onder de foto's

Maar tot verbazing van de buurt werd nu niet alleen de hut verwijderd, maar ook de zogenaamde 'slowpoppen' die de buurt zelf had aangeschaft en geplaatst. De poppen werden eerder al opgemerkt door de wethouder. "We hebben het met de wethouder hierover gehad en de poppen mochten blijven staan."

Half augustus komt de wethouder op gesprek en zal bekeken worden wat de mogelijkheden zijn voor aanpassingen aan de verkeerssituatie.

"De kinderen vinden het jammer, maar ze hebben er in principe vrede mee", besluit vader Dave Swiers, die zich inzette voor het behoud van de hut. "We hebben het in totaal toch twee weken weten op te rekken. Het heeft geen zin om er verder commotie om te maken en dat vinden wij ook niet netjes tegenover de wethouder: hij heeft zich er voor ingezet om de kinderen nóg een week langer te laten spelen en daar zijn we blij mee."

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws vorige week maakte over de hut en de uitstel van de sloop.

Door kinderen gebouwde hut moet weg - NH Nieuws

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]