Ga naar Content

Kaasvader: alle Alkmaarse kaasmarkten gaan dit jaar niet meer door

ALKMAAR - Als het aan de kaasvader ligt, wordt dit jaar geen kaasmarkt meer gehouden op het Waagplein. Ook een kleinere kaasbeleving in het waag-gedeelte van De Waag gaat niet door. De reden is dat beiden vrijwel niet coronaproof te organiseren zijn. Willem Borst baalt extra, want: "Er zijn nu superveel toeristen in de stad. Er is regelmatig geen tafeltje meer vrij op het Waagplein."

Foto: NH Nieuws / Peter Luchtenberg

Dit zegt hij tegen NH Nieuws, na berichtgeving van mediapartner Alkmaar Centraal. De belissing is al gemaakt, zegt hij. Gemeente Alkmaar laat weten dat het College er nog over gaat vergaderen. "Wij kijken nog naar de mogelijkheden", aldus een woordvoerder. 

"We kunnen het risico gewoon niet nemen", zegt kaasvader Borst. Tijdens de gebruikelijke kaasmarkten verdringen toeristen zich langs de hekken op het Waagplein om de kaasdragers in actie te zien. De 1,5 meter kan dan niet worden gehandhaafd. 

Er stonden dit jaar nog ongeveer twintig kaasmarkten op het programma, de dinsdagen en vrijdagen bij elkaar opgeteld. Tegen Alkmaar Centraal zei Borst eerder vandaag dat een kleine kaasbeleving in de Waag nog een optie was: "Maar de mensen zouden naar binnen en naar buiten moeten, er ontstaan dan opstoppingen die veel te veel risico met zich meebrengen."

Passie

Naast dat het compleet annuleren van de Alkmaarse kaasmarkt voor het toerisme een domper is, is het ook zuur voor de vrijwilligers. "Het is pijnlijk dat ik mijn passie niet meer kan uitvoeren", aldus Borst.

Maar wat hem betreft wint gezond verstand van de emotie. "Veel jongens deden dit kaasdragen vrijwillig en namen er zelfs vrije dagen voor op. Dat dit nu niet meer doorgaat is triest, maar we moeten gewoon realistisch zijn."

Reactie gemeente

"De organisatie van de kaasmarkt ligt bij de gemeente en niet bij het kaasdragersgilde", aldus een woordvoerder. "Wij zijn de mogelijkheden nog aan het bekijken en doen dit ook in overleg met bijvoorbeeld de kaasproducenten. En uiteraard ook het gilde met de kaasvader. Dat de kaasvader dit gisteren heeft gezegd, dat is zijn mening."

Er gaan wel Langedijker schuiten door Alkmaar varen tijdens kaasmarkturen, verklapt Borst. NH Nieuws sprak recent met de kaasvader over de coronacrisis en de kaasmarkt.

Bekijk hier de reportage.

Alkmaar loopt tientallen miljoenen euro's mis door coronacrisis: "We hopen op de Nederlandse toerist" - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]