IJmond

NL
V

Kind en drie volwassenen gered uit 'ongekend sterke muistroom' Wijk aan Zee

22 juli 2020, 19.00 uur · Aangepast 22 juli 2020, 20.10 uur · Door Redactie

WIJK AAN ZEE - De Reddingsbrigade Wijk aan Zee heeft gisteren op strand Zuiderbad bij twee vrijwel gelijktijdige acties vier personen, onder wie een kind, uit een 'ongekend sterke muistroom' gered. Daarop is de kustlijn vijftig meter ten noorden en vijftig meter ten zuiden van de mui met rood-wit lint afgezet, en dat is een unicum. "Het is voor het eerst in m'n carrière dat ik een mui afzet met lint, normaal zijn borden genoeg." 

Lifeguards Sven en Marco na redden vier zwemmers uit muistroom - Reddingsbrigade Wijk aan Zee

Dat zegt postcommandant Tim Groot tegen NH Nieuws. "Vanuit onze post zagen we eerst drie zwemmers in problemen", vertelt Groot over de reddingsactie van gistermiddag rond vier uur. "We zagen dat ze kopje onder gingen en wisten direct dat het serieus was." Zijn collega's zijn daarop met hun reddingsmiddelen de zee ingerend, en hebben de drie zwemmend uit de muistroom gehaald en op het droge gezet. "Maar we waren die actie aan het afronden, toen we weer iemand in problemen zagen", vertelt Tim.

Kind in basisschoolleeftijd

Opnieuw renden de strandwachten het water in probeerden in de buurt van de drenkeling, een kind in de basisschoolleeftijd ditmaal, te komen. Vanwege de sterke muistroom was het zelfs voor de getrainde en ervaren vrijwilligers een flinke operatie om het kind uit zee te halen. "Er moesten drie lifeguards aan te pas komen", schrijft de postcommandant op Facebook.

In de video hieronder wordt uitgelegd wat een muistroom is, en hoe je er het best aan kunt ontsnappen.

Wat moet je doen als je in een muistroom terechtkomt? - NH Nieuws

Alle geredde zwemmers konden na controle door ambulancepersoneel hun weg vervolgen, benadrukt Groot. "Het had heel anders kunnen aflopen", benadrukt hij, verwijzend naar de vele dodelijke slachtoffers die muien maken. Dat risico was ook in deze voor Wijk aan Zeese begrippen zeer krachtige muistroom reëel, blijkt uit het verslag op Facebook. "Zonder hulp van onze lifeguards was dit fataal afgelopen."

De kracht van muistromen varieert en wordt onder meer beïnvloed door het getij en de windrichting. Ook het risico van een mui hangt af van meerdere factoren, zoals de hoogte en kracht van de golven, het getij, natuurlijke en kunstmatige omstandigheden en de vaardigheden en ervaring van een zwemmer.

Overal gele vlag op strand Wijk aan Zee

Na de twee reddingsacties en nog enkele waarschuwingen is het stuk strand - toevallig pal voor de post van de Reddingsbrigade - afgezet met lint en is de rode vlag gehesen. "Maar omdat er voor de kust van Wijk aan Zee meerdere muien zijn, hebben we overal de gele vlag gehesen", vertelt Groot. Daarmee zegt de Reddingsbrigade dat de omstandigheden overal gevaarlijk zijn, en waarschuwt het badgasten voor een extra gevaarlijke zee.

Reddingsbrigade Wijk aan Zee

"We rijden en varen veel patrouille, maar we roepen iedereen op het strand op om alert te zijn", benadrukt Groot het belang van de ogen en de oren van strandgangers. "De zee is gevaarlijk, dus zie je iemand in problemen, ga niet zelf het water in, maar bel 112." 

Ook de Egmondse Reddingsbrigade waarschuwt voor extreem sterke stromingen, zo blijkt uit berichtgeving van mediapartner Alkmaar Centraal. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03