Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Milieudefensie achterhaalt vergunning ijsbaan Haarlem: "Zomermaanden niet vergund"

22 juli 2020, 12.15 uur · Door Redactie

HAARLEM - Milieudefensie heeft de vergunning van de gemeente Haarlem voor de ijsbaan weten te achterhalen en daarin zou staan dat de ijsbaan open mag van begin oktober tot half maart. "De zomermaanden zijn dus niet vergund", vertelt Karel van Broekhoven van Milieudefensie. Hij laat het er niet bij zitten en gaat er alles aan doen om de ijsbaan te laten sluiten voor deze periode. "We zijn er heel fel op, dit moet gewoon niet gebeuren."

Actievoerders in gesprek met bestuur IJsbaan Haarlem - Milieudefensie

Het binnenterrein van de ijsbaan in Haarlem is open om de talentvolle kunstschaatsers uit de omgeving te kunnen laten oefenen. Die wijken normaal gesproken uit naar Alkmaar en Zoetermeer, maar wegens de coronacrisis waren deze gesloten. Volgens Broekhoven zijn de ijsbanen in Alkmaar en Zoetermeer toch gewoon geopend. "Het is een smoes geweest." 

Het kostte hem heel wat moeite, maar uiteindelijk is het gelukt om de vergunning die de gemeente Haarlem verleende aan de ijsbaan in 2005, boven water te krijgen bij de Omgevingsdienst IJmond. De ijsbaan heeft destijds een verguning aangevraagd om open te mogen van begin oktober tot half maart en dat is ook vergund door Haarlem.

Quote

"Het open gaan van de ijsbaan nu is een strafbaar feit, Haarlem moet gaan handhaven"

Karel van Broekhoven, milieudefensie

De zomermaanden zijn dus niet meegenomen in de vergunning en daarom heeft milieudefensie een handhavingsverzoek ingediend bij de gemeente Haarlem. "Het open gaan van de ijsbaan nu is een strafbaar feit en we willen dat de gemeente Haarlem hierop gaat handhaven."

Handhavingsverzoek met spoed

De gemeente heeft acht weken de tijd om hierop te reageren en dat vindt Broekhoven te lang duren, omdat de zomermaanden dan alweer voorbij zijn. Daarom gaat hij vandaag opnieuw een handhavingsverzoek indienen, maar dan één met spoed. De gemeente heeft dan een week de tijd om te reageren. Daarna moet Broekhoven de gemeente nog een week geven en als er dan nog niet is gereageerd, stapt hij namens Milieudefensie naar de rechter. "Het komt dan voor de bestuursrechter en het gaat dan om voorlopige voorziening."

Milieudefensie is bang dat als de ijsbaan deze zomer open mag, dit voortaan altijd mag. "Dan wordt er straks gezegd dat het een succes was en dan is de baan straks jaarlijks geopend in de zomer. Dat kan gewoon niet."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]