Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Coronavirus grijpt weer om zich heen: dit zijn de brandhaarden in de provincie

21 juli 2020, 15.33 uur · Aangepast 21 juli 2020, 16.31 uur · Door Jouri Bakker

NOORD-HOLLAND - Na een periode van een gestage daling van het aantal coronabesmettingen, grijpt het virus sinds een week weer beduidend sterker om zich heen. Ten opzichte van vorige week is het aantal nieuwe gevallen bijna verdubbeld, zo meldt het RIVM. Ook Noord-Holland kent enkele verspreidingshaarden. Het RIVM spreekt van een wakeup-call.

RIVM & NH Nieuws/Maaike Polder

In de afgelopen week zijn er in heel Nederland 987 nieuwe gevallen bijgekomen. Een week eerder waren dat er nog 534. Het aantal nieuwe patiënten dat vanwege het virus in het ziekenhuis opgenomen (is geweest) ligt op 19. Dat zijn er drie meer dan vorige week. 

De grootste infectiehaard van de afgelopen twee weken is Hillegom, buurgemeente van Haarlemmermeer en direct grenzend aan het dorpje Beinsdorp. Daar zijn de tussen 8 juli en vandaag 27 nieuwe besmetttingen gemeld, waarvan een groot deel kan worden herleid tot café De Kleine Beurs. 

Haarlemmermeer en Amsterdam

Of het met elkaar samenhangt, is onduidelijk, maar feit is dat ook in de gemeente Haarlemmermeer de afgelopen twee weken veel besmettingen zijn gemeld. Een deel daarvan is te herleiden tot huisartsenpost De Pionier in Nieuw-Vennep, waar een onbekend aantal medewerkers besmet is geraakt. 

Maak jij je zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen in je omgeving? Pas je je dagelijkse bezigheden op de statistieken aan of juist niet? Blijf je vaker thuis, of zie je familie en vrienden nog net zo vaak als de afgelopen weken, toen het virus in Nederland op z'n retour leek. Laat het ons weten in een mailtje ([email protected]) of via Whatsapp: 0630093003

Met 33 gevallen telt Haarlemmermeer zelfs meer nieuwe gevallen dan Hillegom (27), maar relatief is het in de Noord-Hollandse gemeente (21,2 gevallen /100.000 inwoners) nog niet zo erg als in haar Zuid-Hollandse buurgemeente (121,6 gevallen/100.000 inwoners). 

Voor de GGD Kennemerland is de toename van het aantal gevallen in Hillegom en Haarlemmermeer reden om extra waakzaam te zijn, maar nog geen reden om aanvullende maatregelen te nemen.

Een andere haard is het dichtbevolkte Amsterdam, waar afgelopen twee weken 178 nieuwe gevallen zijn gemeld. Met 20,4 gevallen per 100.000 inwoners is de toename in de hoofdstad iets minder sterk dan in Haarlemmermeer (21,2 gevallen/100.000). 

De grootste toename vindt plaats onder 20- tot 40-jarigen. De meeste besmettingen in de regio Amsterdam binnen families plaats, meldt een woordvoerster van de plaatselijke GGD. Familiefeesten en -bijeenkomsten als bruiloften en uitvaarten lijken daarbij een belangrijke rol te spelen. 

Relatief veel gevallen in Bergen

In de rest van de provincie springt vooral Bergen eruit. Daar zijn in de afgelopen twee weken 16,8 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners geteld. Omdat Bergen bij lange na geen 100.000 inwoners heeft, betekent dat in de praktijk dat er vijf inwoners van de gemeente positief zijn getest. Ter vergelijking: behalve in Haarlemmermeer en Amsterdam ligt in alle andere Noord-Hollandse gemeenten het aantal nieuwe besmettingen in de afgelopen twee weken op minder dan 10 per 100.000 inwoners.  

Tekst loopt door

RIVM

Er zijn ook gemeenten waar de afgelopen twee weken geen enkele nieuwe corona-patiënt is bijgekomen. In onder meer Bloemendaal, Landsmeer, Drechterland, Koggenland, Hollands Kroon en Texel hebben geen nieuwe gevallen geregistreerd. Het RIVM benadrukt wel dat de feitelijke situatie kan afwijken omdat sommige infecties later worden gemeld.  

Wat ziekenhuisopnames betreft is Amsterdam koploper: in de afgelopen veertien dagen zijn in de hoofdstad vier mensen opgenomen (geweest) vanwege het virus. Buiten Amsterdam zijn geen ziekenhuisopnames gemeld. Ook is er voor zover bekend niemand aan het virus overleden in de afgelopen twee weken.

Drukte in teststraten

De toename van het aantal besmettingen wordt ook gemerkt in de coronateststraten door het land. Niet alleen worden er sinds vorige week meer testen aangevraagd, ook het percentage positieve geteste mensen zit in de lift. Het reproductiecijfer, waarmee wordt aangegeven hoeveel andere mensen een besmet persoon besmet, staat momenteel op 1,29. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.