Zaanstreek-Waterland

NL
V

Opening Zaans Molenmuseum in zicht: "Schatkamer van de geschiedenis"

21 juli 2020, 07.30 uur · Door Redactie

ZAANSTAD - Het heeft even geduurd, maar vrijdag 31 juli opent het Molenmuseum dan eindelijk haar deuren. Op dit moment moet er nog veel gebeuren, maar conservator Henk Heijnen heeft er alle vertrouwen in: "We worden niet zo snel zenuwachtig, dus nu ook niet." De officiële opening is naar verwachting eind september. 

Molenmuseum gaat open - NH Nieuws

In het museum kun je kiezen uit verschillende gidsen van ver uit het verleden tot het heden, die je op een audiotour door het museum begeleiden. De 'jongste' gids is molenaar Tim Doeves. Hij heeft een van de verhaallijnen ingesproken die bezoekers te horen krijgen. Hoewel hij het een beetje raar vond om zijn eigen stem terug te horen, is hij erg enthousiast over het project: "Ik ben ook benieuwd hoe het straks gaat worden."

Kijken naar de molens

Aan het uitzicht zal het volgens hem dan ook niet liggen. Vanuit het gebouw is het mogelijk om uit te kijken op meerdere molens, waaronder die waar Tim werkt. Zowel molenaren als het Molenmuseum willen het interieur van de molens graag verbinden met de directe omgeving. Het Molenmuseum wordt zo onderdeel van de route op de Zaanse Schans.

Toerist in eigen land

Het is niet de bedoeling dat er alleen toeristen komen, benadrukt Heijnen. Hij wil juist de volgens hem zo bijzondere collectie aan bezoekers uit de regio laten zien: "Nu zijn we eigenlijk een schatkamer van de geschiedenis, die we nu aan de mens willen laten zien en vooral ook aan onze Nederlanders."

Ontmoet de oude molenaars

Vanaf 31 juli is iedereen welkom om Tim, of een van de andere karakters te ontmoeten, want die dag openen de deuren van het museum. De officiële opening vindt dan een kleine twee maanden later plaats.  

NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03