Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Een alternatief plan voor lappendag Hoorn: "de uitverkoop wordt verspreid over tien dagen"

20 juli 2020, 11.57 uur · Aangepast 20 juli 2020, 12.40 uur · Door Simone van der Lee

HOORN - Elk jaar is de traditionele lappendag voor Hoornse retailers de manier om zich te ontdoen van de laatste resten van hun zomervoorraad. Omdat lappendag dit jaar niet door kan gaan, komen vier Hoornse ondernemers met een alternatief plan: in plaats van lappendag organiseren zij een tiendaagse uitverkoop, van 8 tot 17 augustus. 

NH Nieuws

Er lijkt al veel animo voor het initiatief te zijn. "Inmiddels hebben al vijftig Hoornse winkeliers besloten eraan mee te doen en wordt het initiatief ondersteunt door de gemeente Hoorn. In het weekend van 1 en 2 augustus komt er een krant uit die in heel West-Friesland wordt bezorgd. Daarin vind je onder andere een plattegrond van de binnenstad, informatie over openbare toiletten en krijgen winkels en de horeca de optie om met aanbiedingen te adverteren", vertelt Annet Kwantes, initiatiefneemster en eigenaresse van een lingerie- en bruidswinkel in Hoorn.

Overtollige voorraad 

"Wij hebben flinke klappen gekregen door corona", vertelt Annet. "De zomervoorraad kwam in februari binnen en vanaf maart hebben we nauwelijks iets kunnen verkopen. Daardoor hebben we al veel meer voorraad over dan normaal. Zonder een vorm van lappendag verwacht ik dat veel ondernemers aan het einde van het jaar geen idee hebben wat ze aanmoeten met hun overtollige voorraad en hun deuren kunnen sluiten."

Quote

"Zonder lappendag blijven ondernemers met voorraad zitten en kunnen ze hun deuren sluiten"

Annet kwantes - mede-initiatiefneemster

Om zoveel mogelijk uit de uitverkoop te halen, zijn de initiatiefnemers in overleg met de kermisorganisatie, verschillende grotere winkelketens en bijvoorbeeld het Van der Valk Hotel, vertelt Annet.

Daarnaast ondersteunt ook Koninklijke Horeca Nederland het initiatief. "Ik heb de link doorgestuurd aan de ondernemers in Hoorn", vertelt René Stam, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland in Hoorn. "Horecaondernemers zijn nu druk met het organiseren van de kermis. Ik heb nog van niemand gehoord dat ze er iets mee willen doen. Maar het is natuurlijk best mogelijk dat sommige ondernemers in de krant willen adverteren."

Tijd verdelen

Door de uitverkoop te verspreiden over tien dagen, verwachten de initiatiefnemers dat de drukte in de binnenstad zal meevallen. "Bovendien kan het ook heel voordelig zijn om de uitverkoop te spreiden. Waar mensen eerst altijd aan één dag gebonden waren, kunnen ze nu hun tijd verdelen tussen de winkels, de horeca en de kermis", vertelt Annet. "Wanneer alles goed verloopt, zou het zelfs een optie zijn om te kijken of dit jaarlijks kan terugkeren."

Ook de gemeente gaat een rol spelen om ervoor te zorgen dat de drukte binnen de perken blijft. "We gaan wat posters verspreiden om bezoekers op een vriendelijke manier te wijzen op de coronaregels. Daarnaast houdt ook ons handhaversteam het winkelgebied in de gaten om te voorkomen dat er grote rijen komen en informeren wij bezoekers over plekken waar het druk is", vertelt woordvoerder Jara Hof. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]