Ga naar Content
Haarlem

Haarlemse moskeeën bidden samen op veld van voetbalclub Yildiz Spor

17 juli 2020, 21.05 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws

HAARLEM - Een uniek vrijdagmiddaggebed in Haarlem. Alle zes de moskeeën uit de stad kwamen vanmiddag bij elkaar op het trainingsveld van voetbalclub Haarlem Yildiz Spor (HYS). Nooit eerder gingen zij gezamenlijk in gebed. Het is een idee van de Islamitische Raad Haarlem.

Rood-witte linten geven vrijdagmiddag aan waar de moskeegangers kunnen bidden op het voetbalveld. Een regenbui is net weggetrokken, als het goed is blijft het droog de rest van de middag. "We hebben geluk", klinkt het. De leden van de Islamitische Raad Haarlem lopen in felgele hesjes rond om alles in goede banen te leiden. Ze vinden het spannend, want het is de eerste keer dat ze een gezamenlijk gebed organiseren en dan ook nog eens op een niet-alledaagse locatie.

Het virus en eenheid

Vanwege het coronavirus zijn de moskeeën een tijd dicht gebleven en vanaf 1 juni mogen er weer een beperkt aantal bezoekers naar binnen. "Sommige mensen zijn toch nog wat bang om naar de moskee te gaan en daarom hebben we dit bedacht. Maar vooral óók omdat we eenheid willen creeëren", vertelt Ufuk, lid van de Islamitische Raad Haarlem. "Surinaams, Marokkaans, Turks, het maakt niet uit,  we zijn bij elkaar, we hebben één geloof en dit is dan een mooi symbool."

NH Nieuws was bij het unieke vrijdagmiddaggebed aanwezig en maakte de volgende reportage:

Zes Haarlemse moskeeën houden gezamenlijk vrijdagmiddaggebed bij voetbalclub - NH Nieuws

Eén van de leden van de Islamitische Raad voetbalt bij Haarlem Yildiz Spor en dus was het contact met de club snel gelegd. De moskeeën zijn overigens vandaag gewoon geopend, maar het 'buiten bidden' wordt als alternatief aangeboden. Zo'n honderdvijftig mannen van allerlei leeftijden zijn naar de voetbalclub gekomen. Ze hebben, zoals vooraf is gevraagd, hun eigen kleedjes meegenomen. Een enkeling draagt een mondkapje. Samen luisteren ze naar de woorden van imam Oemar Shabier Dilmohamed, van de Haarlemse Dar As Salaam moskee.

De imam was toch enigszins zenuwachtig van tevoren. "Het is een unieke gebeurtenis, maar ik ben heel blij hoe het gaat. Ik heb dit in Engeland wel vaker meegemaakt, maar in Nederland nog niet." Ondanks dat er zes verschillende moskeeën aan het gebed meedoen, hoeft hij zijn woorden niet aan te passen. "De hoofdlijnen zijn allemaal hetzelfde, we zijn allemaal lid van de soennitische gemeenschap. "

Foto: NH Nieuws

De deelnemers aan het vrijdagmiddaggebed zijn allemaal zeer te spreken over het gezamenlijk buiten bidden. "Heerlijk in de buitenlucht, van mij mogen ze dit vaker doen", aldus een jonge Haarlemmer. De imam denkt dat er vast nog wel een vervolg komt, maar de voetbalvelden zullen later natuurlijk ook weer gebruikt worden door de voetballers van Haarlem Yildiz Spor. "Ik denk wel dat ze kampioen zullen worden, want de club is vandaag heel vaak gezegend", lacht de imam.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]