West-Friesland

NL
V

Enthousiasme bij sterrenwacht over Neowise: "Na 23 jaar eindelijk een komeet te zien"

18 juli 2020, 08.30 uur · Aangepast 18 juli 2020, 17.41 uur · Door Maarten Edelenbosch

BOVENKARSPEL - Bij Volkssterrenwacht Orion kunnen ze er geen genoeg van krijgen: komeet C/2020 F3 NEOWISE zoals die officieel heet. En dat is niet zonder reden. Want voor het eerst sinds 1997 kon je in Nederland met het blote oog een komeet zien aan de sterrenhemel.

Kéhmor Statia , Instagram: 08Romhek

Afgelopen nacht was de komeet het beste te zien. Maar ook de dagen ervoor ging voorzitter Theo Mulder 's nachts zijn bed uit om Neowise vast te leggen met de camera, zo vertelt zijn vrouw Ineke. "Het is zo bijzonder, we hebben er ook flink wat jaren op moeten wachten, maar eindelijk was het zover. We hebben al enorm veel foto's gemaakt."

Niet gezamenlijk kijken

Helaas is het voor de leden van Orion van de coronacrisis niet mogelijk om gezamenlijk vanaf het dakterras van de sterrenwacht in het Streekbos het fenomeen te bekijken. Iets wat normaal gesproken zeker het geval zou zijn geweest. "Er zou dan zoveel aanloop zijn geweest", legt Ineke Mulder uit. "En we mogen maar vijftien mensen ontvangen. Dus dat doen we niet. Voorlopig blijven we dicht en na 1 september gaan we weer mensen ontvangen."

Toch hebben de meeste leden ook zelf een goede telescoop om Neowise nog eens goed van dichtbij te bekijken. Opvallend is ook een soort gloeiende staart die te zien is bij de komeet. "Wanneer die in de buurt van de zon komt verdampt een deel van het ijs dat erop zit. En daardoor ontstaat een opvallende staart van vrijgekomen stofdeeltjes." 

Quote

Kometen zijn één van de mooiste verschijnselen

ineke mulder, volkssterrenwacht orion

Vannacht was dus de beste nacht om de komeet te zien. "Het zijn één van de mooiste, maar vaak ook zeldzaamste astronomische verschijnselen die de mens vanop de aarde kan waarnemen. En dit is één van de helderste van de afgelopen decennia", vertelt Mulder. 

En mocht je het gemist hebben, je kan naar verwachting nog tot eind augustus in de herkansing. "Al komt de komeet wel steeds verder van de aarde te staan, waardoor hij moeilijker met het blote oog te zien is. Maar met een telescoop lukt het nog wel."

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].