Start van hoofdcontent

ZAANDAM

nl

Bankjes van 190.000 euro moeten wijken voor markt en toren: "Kapitaalvernietiging"

16 juli 2020, 19.23 uur · Aangepast 16 juli 2020, 22.52 uur
Door Redactie · Foto: NH Nieuws

ZAANDAM - De gemeente is van plan om de bankjes aan beiden uiteinden van de Rozengracht in Zaandam na vijf jaar alweer weg te halen. Ze moeten plaats te maken voor een woontoren en de marktkramen op het plein. De totale kosten voor het plaatsen en verwijderen bedragen bij elkaar bijna een kwart miljoen euro.   

"Geldverspilling", zegt de Zaanse PVV-fractievoorzitter Peter van Haasen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de bankjes na vijf jaar alweer weg moeten. "Wij zijn de gemeente met 800 miljoen schuld. Als ik dit beleid bekijk dan snap ik hoe die schuld ontstaan is. De gemeente doet veel te luchtig over een kwart miljoen euro", vertelt Van Haasen aan NH Nieuws.    

Rozengrachttoren

De gemeente Zaanstad laat in een schriftelijke reactie weten dat de bankjes al langer op het lijstje stonden om verwijderd te worden voor de bouw van de Rozengrachttoren, een woontoren met 14 verdiepingen van 54 meter hoog.

Volgens Van Haasen staat dat plan op losse schroeven. "De projectontwikkelaar heeft al tijden niets meer van zich laten horen. Als we daar binnen de gemeente vragen over stellen dan weet ook niemand hoe het zit." Daarom heeft hij nog maar weinig vertrouwen in een snelle start van de bouw en kunnen de bankjes volgens hem blijven staan.

"Wij gaan zeker niet over één nacht ijs"

Gerard Slegers - wethouder openbare ruimte

"De gemeente is in gesprek met de projectontwikkelaar om te kijken wat zijn planning is en wanneer de vergunningaanvraag start. We gaan daarbij zeker niet over één nacht ijs", zo laat wethouder Gerard Slegers in een schriftelijke reactie aan NH Nieuws weten.  

De reden voor de gemeente om de bankjes al eerder weg te halen is om de markt op de Rozengracht meer ruimte te bieden, nu die door de coronamaatregelen een hele rij kramen heeft moeten inleveren. "Die bankjes zijn 7 meter diep. De gemeente zegt dat er na het verwijderen ruimte is voor 20 extra kramen. Dat is echt belachelijk", aldus Van Haasen.

Meer ruimte  

Hij stelt voor om de markt naar een alternatieve locatie te verplaatsen maar volgens de gemeente is daar geen draagvlak voor bij de marktlieden. "Door corona hebben wij meer ruimte nodig voor de markt en die bankjes moeten sowieso al weg", vertelt kaasboer Gerard Brügemann aan NH Nieuws. "Er wordt hier toch met geld gesmeten", voegt marktkoopman Fred van der Meer toe.

Bekijk hier de hele reportage. Tekst loopt door onder de video.   

Bankjes van 190.000 euro moeten wijken voor markt en toren - NH Nieuws

Naast de houten bankjes, die recentelijk nog voor 3500 euro opnieuw in de lak zijn gezet en ander onderhoud hebben gehad, staan ook de aangelegen fietsenrekken op de nominatie om verwijderd te worden. "Het college is aan het onderzoeken of er voldoende alternatieven zijn voor fietsers om hun fiets te stallen in de omgeving van de Rozengracht. Totdat de alternatieven er zijn, kunnen de fietsenrekken niet weggehaald worden", aldus de gemeente.

Het college van Zaanstad moet nog een definitief besluit nemen over het verwijderen van de bankjes, afhankelijk van de komst van de Rozengrachttoren, aldus een woordvoerder tegen NH Nieuws. 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.