Ga naar Content
West-Friesland

Door corona waagde Arno Smit de sprong in het buitenwater: "Ik krijg het Maarten van der Weijden-gevoel"

19 juli 2020, 10.00 uur · Aangepast 19 juli 2020, 19.41 uur
Door: Redactie · Foto: Arno Smit

ANDIJK - Uit nood worden soms de mooiste dingen geboren, zo ging dat ook bij Arno Smit. Als fervent zwemmer zat hij tijdens coronatijd met zijn handen in het haar, want de zwembaden waren dicht. Hij besloot een sprong in het buitenwater te wagen en wil nu niet meer terug: "Het geeft me een heroïsch gevoel"

Arno Smit - Foto: Gerda Holla

Arno doet geregeld mee met triatlons en om zijn zwemconditie op peil te houden trainde hij in 'De Weid' in Andijk. Normaal gesproken pakt hij zijn training voor het seizoen in maart weer op, maar nu viel dat samen met de sluiting van de zwembaden. "In april dacht ik: ik moet toch echt wat gaan doen." Arno zocht contact met een clubje dames dat geregeld in het IJsselmeer zwemt. 11 april ging hij voor het eerst het buitenwater in: "Het water was elf graden, er waren veel golven en na vijfhonderd meter was ik total loss."

Ondanks een pittige eerste ervaring wilde hij meer. Arno is een liefhebber van schaatsen op natuurijs en dit bracht hetzelfde gevoel in hem naar boven. "In het zwembad weet je precies: zoveel slagen, dan keren en dan weer terug. Maar hier moest ik mij helemaal opnieuw oriënteren: de golven, de stroming de wind. Je moet rekening houden met de natuur."

"Het water was elf graden, er waren veel golven en na vijfhonderd meter was ik total los."

Arno Smit - zwemt in buitenwater

En die natuur kan best spannend zijn, vindt Arno. Tijdens de triatlons is het zwemmen in buitenwater zijn minst favoriete onderdeel en hij had best wat angst voor het buitenwater, bekent hij. "Je weet niet wat er onder je zit: het is een donkere diepte onder je en je schrikt je wild als er ineens iets langs je benen strijkt. Een zwemmaatje werd laatst zelfs door een aalscholver gegrepen." Over die angst is hij nu helemaal heen.

Heldhaftig

Arno's aandacht voor het buitenzwemwater werd eerder al getrokken door de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Wijden, met bewondering keek hij naar die prestatie. Het gevoel dat hij dat - in kleine mate - nu ook doet, maakt hem trots. "Ik vind het best wel stoer. Ik krijg dan het 'Maarten van der Weijden-gevoel': het voelt als een heroïsche tocht." In oktober doet Maarten van der Weijden mee met de triatlon in Hoorn net als Arno. "Misschien dat ik hem op land wel bij kan houden."

"Vanuit het water zie je misschien wel de mooiste kant van West-Friesland: ik ben er echt door gegrepen"

Arno Smit - zwemt in buitenwater

Arno Smit is geboren op Texel en werkzaam bij het Hoogheemraadschap; zo is water best een thema in zijn leven en het zwemmen is voor hem een verrijking. "Vanuit het water zie je misschien wel de mooiste kant van West-Friesland: je ziet de rietkraag, de vogels en de molens. Je zit er middenin, dat is heel anders vanaf de weg: ik ben er echt door gegrepen." 

Bekijk hier hoe Arno een ronde om Medemblik zwemt in het IJsselmeer:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook