Ga naar Content

Verruiming van regels op charterschepen: anderhalve meter afstand overboord

WEST-FRIESLAND - Tijdens het actieve zeilen op charterschepen hoeft bovendeks geen anderhalve meter afstand meer gehouden te worden. Deze regel gold al voor de zeilsport, maar is nu ook verruimd naar vaartochten met de bruine vloot. Toch geeft dit niet alle schepen ruimte, want met meerdaagse tochten geldt de afstandsregel benedendeks wel.

De Schuttevaer - Foto: De Schuttevaer

De verruiming is niet zozeer een versoepeling van de regels, maar meer ruimere interpretatie, vertelt Paul van Ommen van de Vereniging voor Beroepschartervaart. "Deze regel was al van kracht in de zeilsport, waar je tijdens het actief zeilen geen afstand hoeft te houden en dit geldt dus nu dus ook voor de chartervaart."

Met de nadruk op actief zeilen, want wanneer sprake is van aanleggen, stilliggen of aanbieden van horeca aan boord dan moet de afstand wel bewaard worden. "De ondernemer moet nu eigenlijk kiezen: bied ik een hele actieve zeildag aan op een schip en kan ik meer mensen kwijt of wil ik ook horeca aanbieden en kies ik voor een minder volle boot."

"De vrijheid komt weer terug en dat gevoel hoort wel echt bij zeilen"

Renée van Hasselt - schipper de bontekoe

Weinig verschil

Renée van Hasselt is schipper van De Bontekoe; een charterschip met thuishaven Enkhuizen dat voornamelijk meerdaagse tochten aanbiedt en voor haar maakt de soepeling dan ook weinig verschil. "Wij kunnen niet ineens meer mensen kwijt op het schip, omdat de mensen ook aan boord moeten overnachten en eten en dan we afstand moeten houden."

Normaal gesproken kan De Bontekoe plaats bieden aan 28 personen en nu zijn dat er elf. Toch doet deze verandering wel iets voor de zeilbeleving. "Zeilen ging wel anders met afstand, je moet veel meer nadenken wie er wel of niet samen een zeil kunnen hijsen, hiermee komt de vrijheid bovendeks weer terug en dat gevoel hoort wel echt bij zeilen." 

"Zijn mensen er wel klaar voor? We zijn nu eenmaal met zijn allen getraind in afstand houden."

Onno van der Zweep - schipper op 'De Schuttevaer'

Volumeknop opendraaien

Schipper Onno van der Zweep van De Schuttevaer profiteert juist wel van de versoepeling. "Het geeft een zucht van verlichting: we kunnen weer wat", vertelt hij. De Schuttevaer mag op dagtochten weer terug naar de normale capaciteit aan boord. De afgelopen tijd mochten zij slechts vijfentwintig man aan boord, terwijl het schip plaats heeft voor het drievoudige.

Toch verwacht de schipper niet direct weer op volle kracht te gaan varen. "Ik weet niet of de mensen er al klaar voor zijn om zo dicht op elkaar te zitten: we zijn nu eenmaal met zijn allen getraind in afstand houden. We willen mensen wel de ruimte geven om elkaar te ontwijken wanneer daar behoefte aan is:  We zullen de volumeknop langzamerhand weer opendraaien."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook