Amstelland

Haarlemmermeer teleurgesteld: geen extra politie van minister Grapperhaus

14 juli 2020, 16.56 uur · Aangepast 14 juli 2020, 19.40 uur · Door Redactie

Whatsapp

HAARLEMMERMEER - De gemeente Haarlemmermeer krijgt geen extra politie van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. De burgemeester en korpsbeheerder van de Veiligheidsregio, Marianne Schuurmans, reageert teleurgesteld.

Inter Visual Studio

De minister laat weten dat er landelijk al voor miljoenen euro's is geïnvesteerd in onder meer extra agenten en dat er lokaal keuzes gemaakt moeten worden.

Tot onvrede van burgemeester Schuurmans. "Er is veel meer werk dan dat er mensen zijn die het politiewerk kunnen doen," vertelt de burgemeester. "Voor de driehoek, met daarin de burgemeester, de officier van justitie en de teamchef van de politie, wordt het steeds lastiger om prioriteiten te stellen."

Schuurmans stelt dat roofbouw dreigt omdat er landelijk ook steeds meer een beroep wordt gedaan op de politie in Haarlemmermeer. Bijvoorbeeld bij de inzet tijdens grote evenementen of de beveiliging na de moord op advocaat Derk Wiersum.  Ze wordt daarin volledig gesteund door de gemeenteraad.

Grote stadsproblemen

Haarlemmermeer bestaat uit 31 dorpskernen, waarvan Hoofddorp de grootste is met zo'n zeventigduizend inwoners. Een dorp met steeds meer grote stadsproblemen, zoals criminaliteit.

Gisteren nog werd op klaarlichte dag een man doodgeschoten bij een flat aan de Opaallaan. Vorig jaar was er een dodelijke roofoverval bij een geldautomaat in de wijk Toolenburg en een arrestatieteam moest vorige maand een man van zijn bed lichten na een grote wapenvondst.

Het gaat om incidenten maar het blijft afschuwelijk en niet te voorkomen in een dorp dat al lang geen slaapkern meer is, luidt de algemene opvatting in de politiek.

Fractievoorzitter Beryl van Straten van de VVD vindt dat je daarom er al vroeg bij moet zijn om te voorkomen dat jongeren dreigen te ontsporen. "Wat we zien is dat vorig jaar het aantal verwijzingen naar Bureau Halt in Haarlemmermeer is toegenomen. Dat zijn geen superzware misdrijven maar daar moet wel iets tegen gedaan worden."

Quote

"Je moet wijkagenten hebben die snappen wat er in de buurt leeft"

Dicky Kerkhoff, PvdA Haarlemmermeer

Forza!-voorman Paul Meijer vult dat aan: "Haarlemmermeer telt veel dorpskernen, een heel uitgestrekt gebied om te controleren. Vooral in winkelcentra zie je steeds meer overlast van jongeren. De politie kan niet overal tegelijk zijn met de huidige bezetting." 

De PvdA vindt de ontwikkelingen in Hoofddorp ook zorgelijk maar vindt de roep om meer politie niet vanzelfsprekend, want wat laat je ze vervolgens doen? Fractievoorzitter Dicky Kerkhoff: "Je moet wijkagenten hebben die snappen wat er in de buurt leeft, die op straat zijn te vinden en niet achter een bureau zitten en waar mensen makkelijk op af kunnen stappen."

Naar aanleiding van de dodelijke steekpartij bij de geldautomaat, vorig jaar, heeft het CDA een motie ingediend voor een wapeninzamelingsactie. Fractievoorzitter Herman Koning zegt dat de inleveringsactie ergens na de vakantieperiode wordt gehouden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03

Whatsapp