MUIDEN - Het terrein van het voormalige volkstuinencomplex Westbatterij in Muiden ligt nog vol met kleinere en grotere stukken asbesthoudend materiaal. Dat blijkt uit onderzoek van NH Nieuws. Buurtbewoners die nog maar kort geleden hun gloednieuwe woning op steenworp afstand hebben betrokken, maken zich zorgen.
De langgerekte groenstrook aan de rand van IJmeer waar tot halverwege 2018 de volkstuinen waren, ligt er nu verlaten bij. Op het eerste oog is er niets te zien, maar als NH Nieuws-verslaggever Stephan Roest beter gaat kijken vindt hij overal materiaal waarvan hij vermoedt dat het afkomstig is van asbesthoudende platen.
Om het zeker te weten heeft hij enkele stukken in afgesloten zakjes gedaan. SGS Search, een gespecialiseerd bedrijf, heeft op verzoek van NH Nieuws onderzoek gedaan naar vijf verschillende monsters die Stephan op het terrein heeft gevonden. Uit dat onderzoek komt naar voren dat alle onderzochte stukken tien tot vijftien procent witte asbest bevatten.
De tuinders zijn niet verbaasd als we hen dit voorleggen, omdat er volgens hen op de tuinen jarenlang volop asbesthoudende platen werd gebruikt als afscheiding met de sloot, de tuinen onderling en op schuurdakjes.
Volgens hen is de grond na hun vertrek onvoldoende schoon gemaakt en met groot materiaal geëgaliseerd.
"Het is een terrein waar kinderen lopen en mensen hun hond uitlaten"
Inmiddels wonen aan de rand van het uitgestrekte terrein, op steenworp afstand van het veld vol asbestresten, de nieuwe bewoners van nieuwbouwwijk De Krijgsman.
"We schrikken daar wel van", zegt Roeland van Dijk namens de bewonersvereniging. Er staan ook geen hekken om het terrein. "Het is een terrein waar kinderen lopen en mensen hun hond uitlaten. Er is ook een pad richting de dijk en het strandje."
Tekst gaat verder onder de video.
Terrein voormalige volkstuin bezaaid met asbesthoudend materiaal - Joost Lammers / NH Nieuws
Yvonne Waterman is als jurist gespecialiseerd in asbestzaken en ook bestuurslid van Stichting Expertisecentrum Asbest & Vezels. Aan haar hebben we de onderzoeksresultaten voorgelegd. "Het is beslist niet gebruikelijk en wenselijk voor de gezondheid dat asbest zo open en bloot en voor iedereen toegankelijk blijft liggen. Het is niet veilig en beslist bevreemdend dat dit door de Omgevingsdienst zo lang is toegelaten", vertelt ze.
Bodem mogelijk ernstig vervuild
Om de daadwerkelijke gezondheidsrisico's in te schatten, moet er volgens Waterman nader onderzoek gedaan worden. "Dat hangt van de omstandigheden af of de elementen van asbest gestapeld zijn, verbrokkeld zijn of ze in de grond verpoeierd zijn."
Dat er met grote machines over het terrein is gereden, helpt volgens haar niet bij het schoonmaken. "Als de asbestplaten zoals ik begrijp zijn vergruizeld en vermengd met de grond, dan betekent dat de situatie van de bodem ernstig is vervuild en een saneringsactie een heel stuk duurder is." Op termijn moet de grondstrook weer gebruikt worden als tuinen.
Op het terrein ligt ook een berg met een zeil er over. Als we daar onder gaan kijken vinden we nog veel meer asbest, dat al verzameld is. De aanwezigheid van deze afvalberg geeft aan dat de eigenaar van de grond, projectontwikkelaar KNSF Vastgoed, op de hoogte zou moeten zijn.
"Er heeft een asbestteam opgezeten, zeg maar mensen met witte pakken"
Meerdere Muiders vertellen dat ze hebben gezien dat er wel schoonmaakwerkzaamheden zijn geweest. "Er is een asbest team daar geweest, zeg maar mensen met witte pakken. Tot vorige week aan toe liepen er nog mensen met emmertjes rond, die stukken asbest aan het oprapen waren."
Bewoners willen snel actie
Maar dat heeft er dus niet toe geleid dat alles is opgeruimd. Waterman vindt dat er direct actie moet worden ondernomen. "Ik zou het terrein onmiddelijk afzettten en het asbest zoveel mogelijk afdekken. Daarna voortvarend inventariseren wat de werkelijke risico's zijn. Daar kan je niet nog twee jaar mee wachten."
De omwonenden willen ook zo snel mogelijk duidelijkheid. "De gezondheidsrisico's moeten op z'n minst minimaal of beperkt zijn. Als het vies is, moet het schoongemaakt worden."
Reacties
Als we bellen met eigenaar KNSF Vastgoed, laat een woordvoerder weten dat het bedrijf niet voor camera wil reageren. Op vragen of de vastgoedondernemer bekend is met de aanwezigheid van het asbest en of ze de huidige situatie wel veilig vinden, komt geen antwoord.
De Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek (OFGV) is de verantwoordelijke instantie die grondsaneringen controleert. Volgens de laatste gegevens van de dienst is de sanering van het KNSF-terrein afgerond, maar naar aanleiding van ons onderzoek gaan ze de situatie opnieuw ter plekke bekijken.
De gemeente Gooise Meren zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de kwestie en wijst op haar beurt weer naar zowel KNSF Vastgoed en de OFGV. Opvallend genoeg laat de gemeente weten ook met KNSF Vastgoed te hebben gesproken en vernam dat de sanering zelfs nog moet beginnen. De gemeente heeft KNSF Vastgoed ondertussen gemaand het terrein af te zetten tot er meer duidelijkheid is.
Meer nieuws uit 't Gooi?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi
🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]