Ga naar Content

Hoornse taalschool onderdeel van fraudeonderzoek

HOORN - De Hoornse vestiging van taalschool TCI Compiti is geschorst, omdat de organisatie verdacht wordt van fraude met inburgeringsgeld. De taalschool biedt Nederlandse les aan anderstaligen. De andere twee taalscholen in Hoorn - Fiolet Taaltrainingen en EdINOVA hebben aangeboden de leerlingen over te nemen.

Foto: ANP

De schorsing voor de taalschool is opgelegd door het Ministerie Van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat een onderzoek naar de organisatie is gestart, vertelt gemeentewoordvoerder Jara Hof. "Wij ontvingen bericht dat deze locatie geschorst is doordat er verdenkingen zijn van fraude met facturen: dit betekent dat geld dat bestemd is voor inburgering niet op de juiste manier besteed is."

Anderstaligen krijgen via Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een bedrag te leen om hun taalonderwijs mee te betalen en kiezen zelf uit waar zij het onderwijs willen volgen; het is een vrije markt. De gemeente en inwoners kunnen waar nodig melding maken wanneer er klachten zijn over een taalschool, maar daar was volgens de gemeente geen reden voor. "Wij staan in goed contact met de drie aanbieders in de gemeente, maar blijkbaar was hier wel wat aan de hand", aldus de woordvoerder.

"Wij hebben goed contact met de scholen in Hoorn, maar blijkbaar was hier wel wat aan de hand."

Jara Hof - woordvoerder gemeente hoorn

Leerlingen

Wat de gevolgen voor de leerlingen zijn, is nog niet duidelijk. "Wij hopen later deze week meer informatie te ontvangen wat dit betekent voor de huidige leerlingen van de school." Mogelijk kunnen zij hun opleiding nog afronden. De twee andere taalscholen die taallessen aanbieden in de gemeente Hoorn hebben ook aangeboden de leerlingen te willen opvangen. "Wij zijn heel blij met de pro-actieve houding van de scholen en hopen in de loop van de week meer te weten over wat zo'n schorsing inhoudt en waar de leerlingen aan toe zijn."

De gemeente is zelf niet actief betrokken bij de taaltraining voor inburgeraars, maar biedt wel maatschappelijke begeleiding aan deze groep. "Onze begeleiders staan daardoor nauw in contact met de leerlingen en zullen hen adviseren en helpen waar mogelijk." 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook