Schiphol

NL
V

Vakbonden roepen minister Hoekstra op het matje om KLM-deal

14 juli 2020, 11.23 uur · Aangepast 14 juli 2020, 11.53 uur · Door Doron Sajet

Vakbonden FNV, CNV en de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) hebben minister Hoekstra van Financiën om opheldering gevraagd over de voorwaarden van de miljardensteun voor KLM. Hoekstra en KLM zijn akkoord gegaan met loonoffers zonder inspraak van de bonden. 

Wachtende passagiers in Vertrekhal 1 op Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Volgens bestuurder Birte Nelen van FNV Cabine hadden minister Hoekstra en KLM afspraken over het steunpakket van 3,4 miljard euro moeten afstemmen met de vakbonden. "We willen van de minister horen waarom hij een gedetailleerd loonoffer vraagt aan de werknemers. Deze besluiten worden namelijk aan de cao-tafel genomen, mét inspraak van onze leden", aldus Nelen.

Gedwongen ontslagen

De bonden willen boven tafel krijgen wie besloten had om loonoffers in het steunpakket op te nemen. Hoekstra en KLM wijzen naar elkaar. Het personeel moet tot 20 procent inleveren op hun arbeidsvoorwaarden. Bovendien is het vrijwel zeker dat er gedwongen ontslagen vallen, nu bekend is geworden dat niet voldoende werknemers hebben gekozen voor de vrijwillige vertrekregeling. "In de deal worden offers gevraagd van werknemers, terwijl daar voor hen niets tegenover staat", vindt FNV.

De bonden willen ook weten wat Hoekstra heeft gedaan met de twee moties van de Tweede Kamer over het steunpakket. Een van de moties gaat over het ontzien van medewerkers die anderhalf keer modaal verdienen en de andere over arbeidsomstandigheden.

Jan van den Brink van FNV Grondpersoneel: "KLM zegt dat de moties niet tot aanpassing van de voorwaarden hebben geleid. Dit wekt de suggestie dat de minister de moties naast zich neerlegt. Dat willen we helder hebben."

Quote

"Een handtekening van de vakbonden is noodzakelijk"

Joost van doesburg, fnv schiphol

De vakbonden hebben Hoekstra vandaag per brief uitgenodigd om uit te komen leggen waarom hij de vakbonden niet bij de gesprekken heeft betrokken. Snijden in arbeidsvoorwaarden en salaris kan volgens FNV Schiphol-campagnebaas Joost van Doesburg niet zonder akkoord van de bonden: "Om de salarissen aan te passen is een handtekening van de vakbonden noodzakelijk".

In de wind geslagen

Gisteren werd bekend dat de Europese Commissie wel akkoord gaat met het steunpakket. Het bezwaar van zes luchtvaartvakbonden tegen de loonoffers werd door de Eurocommissaris in de wind geslagen.

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]