Ga naar Content

Kortenhoevers na eigen onderzoek over provinciale natuurplannen: "Bom onder plannen"

KORTENHOEF - Kortenhoefse grondeigenaren hebben zelf een onderzoek gedaan naar de natuurplannen van de provincie Noord-Holland om honderden hectare met weilanden terug te geven aan de natuur. Volgens de eigenaren legt die 'second opinion' een bom onder de plannen. 

Foto: Screenshot YouTube / Danny Romeijn

De provincie Noord-Holland wil honderden hectare grond, die in het bezit is van dorpsbewoners, omtoveren tot zogeheten nat schraalland. De bewoners zijn fel tegen het plan. Ze trekken nu samen op in bewonersvereniging BAKEN. "Onze mooie dorpsomgeving zou daarmee veranderen in een watergebied en de weilanden met koeien en schapen zouden uit ons mooie polderlandschap verdwijnen en waardoor de muggen- en knuttenpopulatie zou toenemen", aldus voorzitter van de vereniging Matthijs van den Adel. 

Het ecologische adviesbureau Bargerveen heeft op verzoek van de grondeigenaren zelf onderzoek gedaan in hoeverre de natuurambities van de provincie Noord-Holland haalbaar zijn in het gebied. 

Vereenvoudiging

Het onderzoek van Bargerveen concludeert dat de provincie bij het maken van de plannen uitgegaan is van grove schattingen en dat er geen gedetaillerd onderzoek is gedaan naar de staat van het gebied. "De bodemkaart van Kortenhoef-Oost bleek een (veel) te sterke vereenvoudiging van de werkelijke variatie", zo valt te lezen in het rapport. Daardoor twijfelt het bureau of de plannen van de provincie wel haalbaar zijn.

Daarnaast is er geen rekening gehouden met het flucturende grondwaterpeil en zijn de plannen voor de ontwikkeling van waterwoningen in het gebied in strijd zijn met de doelstellingen van het Natuurnetwerk Nederland.

Lees ook

De voorzitter van BAKEN zegt dat de uitkomst van dit onderzoek hen laat zien dat de provincie Noord-Holland vooral van achter de tekentafel te werk is gegaan, geen echt veldwerk heeft verricht en met grote pennenstreken de natuur in de dorpen tot moerasachtig en nat natuurgebied heeft ingetekend.

De provincie heeft het rapport ontvangen en het wordt op een bijeenkomst in september besproken. De vereniging gaat nu met haar leden in gesprek om te overleggen over de vervolgstappen. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]