Ga naar Content

Europese Commissie keurt miljardensteun KLM goed

De Europese Commissie is akkoord met de 3,4 miljard euro aan leningen en garanties die KLM krijg van de Nederlandse overheid. KLM is volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager van cruciaal belang voor de Nederlandse economie wat betreft werkgelegenheid en bereikbaarheid. De miljardensteun is bedoeld om KLM door de coronacrisis te slepen.

Geparkeerde vliegtuigen van KLM op Schiphol - Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De leningen en garanties krijgt KLM tegen een prijs. De maatschappij moet aan strenge voorwaarden voldoen, zoals het schrappen van bonussen, reorganisaties en het verduurzamen van de vluchten.

Kritiek

De aankondiging van miljardensteun werd meteen beantwoord met kritiek van milieuorganisaties en uiteindelijk ook de vakbonden. Greenpeace vindt de duurzaamheidsvoorwaarden niet ver genoeg gaan en lieten dat onlangs weten door de Aalsmeerbaan van Schiphol te bezetten. Enkele weken geleden stonden daar zeven Boeing 777's van KLM geparkeerd. De actievoerders fietsten en protesteerden tussen de vliegtuigen, totdat ze opgepakt werden door de Koninklijke Marechaussee.

Zes vakbonden riepen de Europese Commissie vorige week op om niet akkoord te gaan met de steun. Ze zijn het niet eens dat het personeel tot 20 procent moet inleveren op de arbeidsvoorwaarden én dat er vrijwel zeker gedwongen ontslagen gaan vallen. Bovendien zijn ze boos dat de bonden niet bij de onderhandelingen over de steun betrokken waren.

Het bezwaar van de vakbonden is in de wind geslagen door de Europese Commissie.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]