Ga naar Content

Stuurhuis iconisch TESO-veer Schulpengat weer op Texel

OUDESCHILD - Het stuurhuis van de iconische TESO-veerboot Schulpengat is weer op Texel. Het Belgische bedrijf Galloo, dat het veer demonteerde, heeft de cabine vanochtend in Oudeschild afgeleverd.

Foto: Inter Visual Studio/Marcel Winter

Aan de roemruchte carrière van TESO's oudste veer kwam op 21 januari 2018 een eind. Na 26 jaar trouwe dienst bracht het Schulpengat die dag voor de laatste keer toeristen en eilanders van Den Helder naar Texel.  

In oktober van dat jaar begon het schip aan z'n laatste reis, naar Gent, waar het schip de afgelopen jaren uit elkaar is gehaald. Toen was al duidelijk dat het stuurhuis naar Texel zou terugkeren, om deel uit te maken van een expositie over Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO).

Lees ook

Het transport vanuit Gent - via Nederlandse rivieren, het Marker- en het IJsselmeer - was verre van eenvoudig. Vanwege de omvang van het stuurhuis had de stuurman van duwschip Bobo nauwelijks zicht, en moest voor een groot deel vertrouwen op de radiografische besturing. 

Morgen wordt het stuurhuis van het ponton gehesen, waarna het met een dieplader naar het Martitiem en Juttersmuseum Flora wordt gereden. Daar krijgt het, in afwachting van de TESO-tentoonstelling, een tijdelijke plek en wordt het omgebouwd tot museumpje. De tentoonstelling zelf opent naar verwachting in het voorjaar van 2022 de deuren.  

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook