Ga naar Content

Stilte voor dertien overleden zorgcollega's tijdens 'corona': "Dit was nodig om het te verwerken"

AMSTERDAM - "Dit is een mooie plek om met dit groepje mensen de collega's uit alle geledingen in de zorg te vertegenwoordigen", zegt een Alkmaarse verpleegkundige. Vandaag stond ze met nog negentien zorgmedewerkers op de Dam in Amsterdam om stil te staan bij de dertien collega's die ze tijdens de coronacrisis zijn verloren. NH Nieuws was erbij.

"We maken zoveel mee in de zorg. Dit hebben we nodig om dat te kunnen verwerken", zegt Tanneke Goverse, werkzaam in het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. "We willen niet hutjemutje demonstreren. We hebben de angst te pakken van het virus."

Die angsten uiten zich in slapeloze nachten, zegt een collega. "We zien hoe ziek de mensen worden en nemen de angsten mee naar huis."

Op de Dam hielden ze een minuut stilte en legden ze rozen voor de dertien overledenen, maar ook voor de 17.000 ziek geworden zorgcollega's. Volgens Goverse en haar collega's zijn die cijfers waarschijnlijk veel hoger, "maar ze worden niet meer bijgehouden officieel."

Veilige werkomgeving

De zorgmedewerkers denken dat het virus nog niet weg is en willen daarom een veiliger werkomgeving. "Daarom hebben we ook een manifest opgesteld. We zullen deze heftige periode nooit vergeten, maar moeten ook denken aan de toekomst."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.