Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Ook Kerkplein in Hoorn breidt uit met terrassen: "Mogelijk woensdag van start"

11 juli 2020, 15.03 uur · Aangepast 11 juli 2020, 16.32 uur
Door Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

HOORN - Na de Roode Steen volgt nu ook het Kerkplein met een tijdelijke uitbreiding van de terrassen. Vijf cafés mogen hun terras neerzetten aan de noordkant van het plein. "We zijn ontzettend blij, want de afgelopen maanden waren heel zwaar", vertelt Femke van Baar van Las Fritas. 

"We zaten echt te schreeuwen om een terras. We hadden voor de deur vier tafeltjes buiten, maar daar zat niemand door de werkzaamheden", licht Femke toe. Nu de herinrichting van het Kerkplein deze week klaar is, hebben de cafés groen licht van de gemeente. "Het heeft lang geduurd, want ook wij hadden al in mei een vergunningaanvraag gedaan samen met alle andere horeca", legt Van Baar uit. 

Afgelopen donderdag kwam het goede nieuws. "We zijn nu in overleg met de andere cafés waaronder Goos, Oranje Binnen en Wout's Beer House om te bepalen hoe we het terras gaan indelen. Het is een behoorlijk stuk waar je zeker wel zo'n 30 tafels kwijt kunt. Het idee is om eerst klein te beginnen. Als dat gezellig is en goed bevalt, breiden we met tafels uit."

Zware maanden

Bar Goos en Las Fritas waren net enkele weken open toen de crisis uitbrak. Het zijn dan ook zware maanden geweest. "We gingen 15 februari voor het eerst open en een maand later dus noodgedwongen dicht. We zijn vooral veel gaan bezorgen, maar toen er versoepelingen kwamen op 1 juli kelderden de bestellingen. We kunnen nu de helft van de klanten binnen ontvangen, dus het terras is echt een uitkomst en zeker nu de herinrichting van het plein echt prachtig is geworden", aldus Femke. 

Quote

"We verwachten vanaf woensdag de eerste gasten buiten te kunnen ontvangen"

Femke van Baar, las fritas

Het café is druk bezig met het regelen van terrasmeubilair en hoe de indeling eruit moet komen te zien. "We verwachten vanaf woensdag de eerste gasten buiten te kunnen ontvangen."

Alleen voor Daniël Baay en Myra Sanders van bar Goos is het terras nog onzeker. Ze gaan opnieuw het gesprek aan met de gemeente. Myra: "Een terras voor onze deur is afgewezen maar we begrijpen niet waarom. Het is voor ons te ver om aan de andere kant van de kerk het terras te plaatsen, dan hebben we er geen zicht op. Het gaat slechts om een viertal tafels die we willen plaatsen, dat moet toch echt wel kunnen voor de deur."

Wegafsluiting

Vanaf dinsdag wordt de afsluiting van het Kerkplein vanaf de Breestraat opgeheven. Omdat de werkzaamheden klaar zijn, kan het verkeer daarna rondom de kerk rijden. Ook de parkeerplaatsen zijn weer bereikbaar. 

De Roode Steen daarentegen is wel afgesloten voor verkeer. Om bewonders en ondernemers meer ruimte te geven worden de tijden aangepast en geldt de afsluiting vanaf dinsdag tussen 12.00 en 03.00 uur. Het tijdelijke terras mag daar definitief langer blijven staan en wordt verlengd tot 1 november. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]