Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Maat is vol voor Dorpsraad Wijk aan Zee na 'zorgelijke meetresultaten' RIVM

9 juli 2020, 16.05 uur · Aangepast 9 juli 2020, 17.08 uur · Door Dennis Mantz

WIJK AAN ZEE - Voor de Dorpsraad van Wijk aan Zee is de maat vol. Uit nieuw onderzoek van het RIVM blijkt dat het kustdorp kampt met hoge concentraties ultrafijnstof. "Het houdt niet meer op. De politiek, de bestuurders, de handhavers; men doet gewoon te weinig."

NH Nieuws

Geen woord Spaans van Hans Dellevoet, bestuurslid van de Dorpsraad in Wijk aan Zee. Het nieuwe luchtkwaliteitsonderzoek van het RIVM laat zorgwekkende concentraties utrafijnstof zien in de IJmond, met name in Wijk aan Zee. De gemeten waarde wordt in het kustdorp door het RIVM vergeleken met een drukke straat in de stad. "Of het nu grafietregens zijn, grofstof, fijnstof of zelfs ultrafijnstof: keer op keer blijkt uit de onderzoeken weer hetzelfde. Het is nu echt tijd voor actie", aldus Dellevoet tegenover NH Nieuws.

Tekst gaat verder onder de video

Nieuw rapport RIVM bron van zorg - NH Nieuws

De grafietregens waren in 2019 aanleiding voor de provincie Noord-Holland om nieuw onderzoek naar de luchtkwaliteit in de IJmond te laten uitvoeren. Gedeputeerde Jeroen Olthof liet gisteren aan EenVandaag weten de vergunningen van Tata Steel aan te willen scherpen. Dellevoet zegt blij te zijn met iedere bestuurlijke beweging om de omgeving beter te beschermen. Maar verzekert hij:  "Met woorden nemen we geen genoegen meer. Er moet gewoon iets gebeuren nu."

Tekst gaat verder onder de video

QUOTE_2_HANS_DELLEVOET_DORPSRAADmxf - NH Nieuws

De Dorpsraad verzet zich niet alleen tegen excessieve uitstoot van buurman Tata Steel. Met de beoogde bouw van het grootste transformatorstation van Nederland is de vrees voor meer (geluids)overlast groot. Toch is Dellevoet hoopvol als het gaat om de leefbaarheid in de toekomst.

"De aanhouder wint. Dit kleine dorpje bijt zich vast en trekt de kar voor de halve regio. We gooien het bijltje er zeker nog niet bij neer."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.