Noordkop & Texel

NL
V

Zorgen om in Helderse wateren geboren zeehondenpup: dier is verstrikt in zwerfvuil

9 juli 2020, 14.31 uur · Aangepast 9 juli 2020, 17.07 uur · Door Jurgen van den Bos & Carina Gutker

DEN HELDER - De in de wateren van Den Helder geboren zeehondenpup zit in de problemen: het dier is verstrikt geraakt in zwerfvuil. Medewerkers van de dierenambulance en zeehondencentrum Pieterburen zoeken moeder en kind, en proberen hem te bevrijden. "Het zal toch niet dat hij hier omkomt door zwerfafval."

Aangeleverd

Bewoners van de wijk Boatex zagen vanmorgen plotseling de jonge zeehond verstrikt in een grote blauwe plastic tas, zo zeggen ze tegen NH Nieuws. "Hij is hier bij ons op het vlot geboren", vertelt een vrouw met tranen in haar ogen. "Het zijn een beetje mijn kinderen."

De jonge zeehond kan nog wel zwemmen en de moeder zoogt nog, maar de omwonenden maken zich grote zorgen. Als de pup op de kant probeert te klimmen zakt het iedere weg in het water. Medewerkers van zeehondencentrum Pieterburen proberen vanmiddag het jong te vangen en de zak te verwijderen. 

Rotzooi

"Hij is zo'n drie weken oud en leert juist nu zelf te jagen en dat wordt bemoeilijkt door de plastic tas die hij om zich heen heeft. Het is nu eigenlijk heel belangrijk dat ie met rust wordt gelaten," vertelt SImone Hilberts van de Dierenambulance Den Helder. "En mensen: ruim je rotzooi op."

Verdrinken

Visser Bert de Groot is boos. Hij is erg begaan met de zeehonden en heeft de dieren Bertina en Seabert genoemd. "Het kan zijn dat de plastic zak knelt om de staart en dan kan de kleine zeehond verdrinken. Moet je kijken. Dit is toch verschrikkelijk?"

Sommige bewoners hadden overigens gehoopt dat de dieren al eerder waren gevangen en uitgezet op zee, omdat de drukte met bootjes ook veel stress oplevert voor de dieren. "Bovendien vreten ze alle dure vis op die de hengelsport heeft uitgezet", aldus één van hen.

UPDATE: Zeehondencentrum Pieterburen laat weten dat het nog niet lukt om de jonge zeehond te vangen. "We gaan net zo lang door tot we hem te pakken hebben. Dan bekijken we ook of we de pup uitzetten op zee of in de wijk vrij laten."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?