Ga naar Content

Hoogleraar na zorgelijk RIVM-rapport over ultrafijnstof in de IJmond: "We weten nu genoeg"

IJMOND - Er moet snel worden ingegrepen tegen de luchtvervuiling in de IJmond. Dat zegt hoogleraar milieuchemie en toxicologie Jacob de Boer na het rapport van het RIVM over de hoeveelheid ultrafijnstof in de IJmond. "We weten nu genoeg en er moet wat gaan gebeuren."

Foto:

De hoogleraar stelt dat na het gisteren verschenen rapport van het RIVM over de hoeveelheid ultrafijnstof in de IJmond, de autoriteiten nu echt wat moeten gaan doen. "Je komt niet meer weg met een plan voor twintig jaar om de boel hier wat schoner te krijgen. Het moet veel eerder gebeuren."

Het RIVM-rapport, waaruit blijkt dat Wijk aan Zee koploper is in de hoeveelheid ultrafijnstof in de IJmond, is het eerste rapport waarin de hoeveelheid ultrafijnstof is gemeten. "Het is de eerste keer dat dit is gemeten, maar dit onderzoek komt bovenop wat we al weten uit andere onderzoeken", zegt De Boer.

Hij doelt hiermee op het onderzoek van de GGD Kennemerland,  waaruit bleek dat er meer longkanker voorkomt in de regio en een eerder onderzoek van het RIVM over de aanwezigheid van zware metalen in de grafietregens van Tata.

Zorgelijke effecten

De hoeveelheid ultrafijnstof in de IJmond wordt in het rapport vergeleken met een drukke straat in een stad. Deze vergelijking gaat volgens De Boer niet op. "We hebben hier te maken met fijnstof én zware industrie: Tata Steel. Daar komen veel metalen bij kijken. Het is dus niet alleen wat je in de stad aantreft, maar het heeft ook metalen er in."

Het ultrafijnstof in de omgeving is erg zorgelijk volgens De Boer. "Deze kleine deeltjes komen in je bloedbaan en het brengt ook nog eens metalen mee. De stofdeeltjes hebben effect op de hart en bloedvaten en de metalen hebben ook allerlei effecten; zoals lood op het IQ".

Tekst gaat door onder de video

'Dit telt dubbel aan' - NH Nieuws

In het rapport wordt gesuggereerd dat (vlieg)verkeer en scheepvaart naast de industrie de bronnen van het ultrafijnstof zijn. Volgens De Boer is één duidelijke bron aan te wijzen: Tata Steel. 

'Wel toekomst voor Tata'

Het bedrijf heeft volgens de hoogleraar nog wel een toekomst in de IJmond. "Het is niet dat we van het bedrijf af moeten; we hebben het ook gewoon nodig. Maar ik geloof dat er uiteindelijk bedrijven komen die ervoor zorgen dat er geen viezigheid uitstoten in het water en de lucht", zegt hij. "Dat is wel op de langere termijn, maar daar moeten we heen. De overheid moet ook echt veel meer druk geven aan de milieukant."

'Ik hoop dat de autoriteiten er nu wat aan gaan doen' - NH Nieuws

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.