Noordkop & Texel

NL
V

Bollenboeren komen dit jaar gemakkelijker aan bollenpellende scholieren

10 juli 2020, 07.00 uur · Aangepast 10 juli 2020, 08.15 uur · Door Matthijs Gemmink

SINT MAARTENSVLOTBRUG - Waar het andere jaren steeds lastiger werd om aan scholieren te komen om de bollen te pellen, is het voor de boeren in dit coronajaar een stuk eenvoudiger om aan genoeg mensen te komen. Omdat het rustiger is in andere sectoren, lijkt de jeugd de weg terug te hebben gevonden naar het oeroude vakantiebaantje van de bollenpeller.

NH Nieuws/Matthijs Gemmink

"Het werk gaat nu goed. Het is fijn dat ik zoveel mensen heb", zegt bollenteler Nico Blokker uit Sint Maartensvlotbrug. "Omdat de vraag naar vakantiekrachten toch wat minder was in de toeristensector en bij de restaurants, heb ik wat meer aanbod gekregen van scholieren die willen bollenpellen."

Het is één van de bekenste vakantiebaantjes die er is. Hele generaties zijn er mee opgegroeid maar de laatste jaren is het animo wel wat minder aan het worden: "Een generatie geleden kwam iedereen, kwamen alle scholieren nog bollen pellen. En dat wordt toch wel minder. Er zijn meer andere baantjes bij gekomen en misschien hebben ze minder gebrek aan geld", legt Blokker uit.

Hoe en waarom de bollen worden gepeld kun je zien in onderstaande video. De tekst gaat daaronder verder.

Bollenboeren komen dit jaar makkelijker aan bollenpellende scholieren - NH Nieuws

Aan de band

Aan de lopende band waar de bollen op hoog tempo voorbij rollen, zitten twee vriendinnen. De één is voor het eerst mee, de ander doet het al een jaar of drie. "Ik vind het wel leuk werk en gezellig zo. Ik kan me best voorstellen dat een hoop jongeren het thuiszitten zat zijn, ik wel in ieder geval."

Haar buurvrouw, even verderop aan de band, is geen scholier meer: "Ik zit nu 'in-between-jobs' en ben hier eigenlijk ook door de coronaproblemen. Ik gaf rijles maar dat viel helemaal in elkaar. Ik was er eigenlijk ook wel klaar mee en ben nu op zoek naar wat anders. Gelukkig kon ik hier bij mijn buurman aan de slag."

De komende weken gaat het bollenpellen nog wel even door. "Er komen hier zo'n 100.000 bloembollen per dag voorbij", zegt Blokker. "We hebben 14 hectare tulpen en dan komen ook de krokussen en narcissen nog." Voor de twee vriendinnen aan de band is het doel van al hun arbeid duidelijk: "We zijn aan het sparen, want we gaan op vakantie naar Vlieland. Dat wordt één groot feest."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?