Gooi

Zomer zonder EK Zandsculpturen: toch bouwt deze Kortenhoefse zandkunstenaar er op los

8 juli 2020, 17.40 uur · Aangepast 9 juli 2020, 13.09 uur
Door Carlijn Kolk · Foto: NH Nieuws

KORTENHOEF - Eigenlijk zou de Kortenhoefse zandkunstenaar Maxim Gazendam nu door weer en wind staan te buffelen in Zandvoort om de mooiste zandsculptuur te maken van Europa, maar de Zandvoortse boulevard is nu door het coronavirus leeg. En dat vindt de zandkunstenaar stiekem best een beetje jammer.  

"Normaal zou ik op de boulevard of in het centrum van Zandvoort aan het scheppen en aan het schrapen zijn aan mijn werk voor het EK maar dit jaar is het helaas wat anders", vertelt Gazendam. De Kortenhoefer is misschien wel Nederlands bekendste zandkunstenaar en hij vertegenwoordigt ons land al jaren op het Europees Kampioenschap. "We zitten nu midden in de week, dus ik zou midden in m'n sculptuur zitten. De eerste vormen zijn al zichtbaar, maar het is nog niet klaar", droomt hij verder. 

De kunstenaar vindt het maken van een sculptuur in Nederland zelf altijd leuk en Zandvoort heeft wel een speciaal plekje in z'n hart. "Je maakt een sculptuur in de buitenlucht, waar mensen kunnen kijken en het hele bouwproces kunnen volgen. Je leert door de jaren heen heel wat lokale Zandvoorters kennen en die moet ik even gaan missen dit jaar."

Het EK Zandsculpturen gaat niet door, toch bouwt deze Kortenhoefse zandkunstenaar er op los - NH Nieuws

Een hele uitdaging

Toch is het bouwen in Zandvoort niet altijd even makkelijk. "De moeilijkheidsgraad zit hem toch wel in de weersomstandigheden. Je kunt alles plannen in je sculptuur, maar het weer kun je nooit plannen. De ene keer heb je te maken met heel veel droogte, de andere keer met heel veel wind.

Daarbij komt als Nederlandse deelnemer altijd nog de uitdaging dat je veel Nederlanders hebt die je vragen willen stellen en even met je op de foto willen. Dus daar zit ook een kleine tijdsdruk achter", legt hij uit. 

Vele kubieke meters aan zand

Gelukkig zit hij niet werkloos thuis, maar Gazendam is druk bezig in Garderen op de Veluwe waar op dit moment 't Veluws Zandsculpturenfestijn plaatsvindt met als thema '75 jaar bevrijding'. Maar liefst 2.000 kubieke meter zand is hier verwerkt tot gigantische kunstwerken. Eigenlijk alles wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, is te zien. Zo is Operatie Market Garden met alle parachutes nagemaakt met zand, maar ook de aanval op Pearl Harbour. 

En hoewel Gazendam de leiding heeft over het totale ontwerp, kon die het toch niet laten om zelf ook wat te bouwen. "Mijn passie ligt toch bij het maken van zandsculpturen, dus ik heb toch twee kleine sculpturen mogen maken", grijnst hij. Om precies te zijn, zijn dat een reeks onderscheidingen en Villa Hartenstein.

Dus wie deze dagen de kunstwerken mist in Zandvoort, kan terecht in Garderen. Het EK Zandsculpturen zelf gaat overigens nog wel door, maar is verplaatst naar oktober. 

💬 Wil je niets missen uit 't Gooi?