Ga naar Content

Schiphol wil met 'slimme' ramen vliegtuiglawaai tegenhouden

SCHIPHOL - Er komt een onderzoek naar de effecten van vliegtuiglawaai op het welzijn van omwonenden van Schiphol. Het Delftse bedrijf DeNoize heeft een 'slim' raamsysteem bedacht om tot 90 procent geluid van buiten tegen te kunnen houden. Maar voordat de ramen klaar zijn voor installatie in woningen rondom Schiphol, wil het bedrijf eerst van omwonenden weten welk effect het lawaai op hen heeft.

Een Boeing 777-300ER van Qatar Airways op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het onderzoek moet in oktober plaatsvinden en deelnemers kunnen dat volledig vanuit huis digitaal doen. Het bedrijf zal omwonenden vragen om hun woonsituatie na te bootsen, door bijvoorbeeld gegevens in te vullen over hoe dicht ze bij Schiphol wonen, het bouwjaar van het pand en om wat voor een woning het gaat. Schiphol ondersteunt het onderzoek en roept omwonenden op om mee te doen.

Noise cancelling headphones

Deelnemers krijgen vervolgens opdrachten waardoor DeNoize uiteindelijk te weten komt welk geluid ze het meest hindert en hoe dat het beste met de slimme ramen kan worden gereduceerd. Volgens Koen Haesen van DeNoize zijn de ramen te vergelijken met 'noise cancelling headphones', een koptelefoon die ongewenste buitengeluiden kan onderdrukken. 

Het bedrijf zoekt niet alleen omwonenden van Schiphol om mee te doen met het onderzoek. Wie vlakbij snelwegen, windmolens of treinstations woont, wordt ook oproepen mee te doen. Volgens de makers is het mogelijk dat soort geluidoverlast met moderne technieken te vermijden en zo gezondheidsklachten en slapeloze nachten voorkomen kunnen worden.

Rijsenhout

In Rijsenhout, onder de rook van de veelgebruikte Kaagbaan van Schiphol, waren al plannen om complete geluidsarme woningen te bouwen. De gemeente Haarlemmermeer denkt met het zogenaamd geluidsadaptief bouwen toekomstige bewoners beter te kunnen beschermen tegen vliegtuiglawaai.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]