Ga naar Content

Amsterdamse kermisexploitant Stuy kondigt protest aan: "Er moet een noodfonds komen"

AMSTERDAM - Samen met vijfhonderd tot duizend andere kermisexploitanten wil ondernemer en Amsterdamse kermis-man Frans Stuy gaan demonstreren op het Museumplein. Het protest moet aanstaande dinsdag plaatsvinden.

Foto: AT5

Stuy zegt dat het door de coronacrisis code rood is voor veel kermisexploitanten. Hoewel het kabinet besloten heeft dat evenementen zoals kermissen, onder voorwaarden, weer doorgang kunnen vinden, zijn het volgens Stuy vooral burgemeesters en de besturen van veiligheidsregio's die nu tegenwerken.

Hij zegt dat veel kermisexploitanten een 'nee' te horen krijgen, wanneer zij bij een gemeente een vergunning aanvragen voor een kermis. "Een paar burgemeester, zoals in Moergestel en Zevenaar, hebben ballen getoond. Maar veel andere burgemeesters durven het niet aan."

"Ik ga nog liever dood dan dat ik de mensen aan hun lot over laat. Het is mijn bloed"

FRANS STUY, KERMISEXPLOITANT

"Kleine en middelgrote kermissen moeten weer toegestaan worden, willen exploitanten de crisis overleven", zegt Stuy. Daarnaast moet er een noodfonds komen. Hij is al weken bezig met allerlei gesprekken en overleggen met bestuurders, maar dat heeft hij er graag voor over. "Ik ga nog liever dood dan dat ik de mensen aan hun lot over laat. Het is mijn bloed."

Over zijn eigen kermissen in Amsterdam maakt Stuy zich niet al te veel zorgen. Die zijn er pas in het najaar en zijn contact met de gemeente verloopt soepel. 'Amsterdam is nooit tegen Frans Stuy.'

Faillissement dreigt

Vrijdag hebben de kermisexploitanten nog een gesprek met staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken), maar van dat gesprek verwacht Stuy niet al te veel. De voorbereidingen voor het protest van dinsdag zijn daarom in volle gang.

"We zijn op het Malieveld geweest. We zijn op het Mediapark geweest. We zijn keurige nette mensen en willen niemand tot last zijn. Maar we moeten wel onze stem laten horen: er moet een noodfonds komen, want 70 procent van de exploitanten dreigt failliet te gaan."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook