Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Stoomtreinen door Schalkwijk

12 juli 2020, 08.31 uur · Door Redactie

HAARLEM - Het is nu bijna niet voor te stellen, maar ooit reden er stoomtreinen door Haarlem Schalkwijk. Daar is nu niets meer van te zien. Of toch wel? Stadsgids Marius Bruijn neemt je mee langs de spoorlijn die ooit van Haarlem door de Haarlemmermeer naar Hoofddorp liep in het vierde deel van de serie "Historische speurtochten door Haarlem".

De lijn was onderdeel van de zogenaamde Haarlemmermeerspoorwegen. Honderd jaar geleden voerde hij langs Parkwijk, Boerhaavewijk en Meerwijk. Hoewel de lijn maar zo’n twintig jaar heeft bestaan en helemaal is opgedoekt, is het tracé op veel plekken nog duidelijk te herleiden. Onder meer door het volgen van de fietspaden die langs dit deel van de stad lopen. Ook heeft een paar gebouwen die voor het spoor zijn neergezet de tand des tijds overleefd.

Foto:

Normaal gesproken worden er ook echte rondleidingen gegeven maar door de coronacrisis kwam dit stil te liggen. Stadsgids Marius Bruijn en Wim Cerutti van Historische Vereniging Haerlem bedachten daarom in samenwerking met Haarlem Marketing een 5-delige videoreeks: "Historische Speurtochten door Haarlem".  Vandaag deel 4: Stoomtreinen door Schalkwijk.

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]