Ga naar Content

Texelse mannen komen met boek over herkomst van bandnamen

TEXEL - Texelaars Menno Evers en Marlon Bruin maakten vanuit hun passie voor de popmuziek een boek over de herkomst van maar liefst tweeduizend bandnamen. In het boek komen beroemde bands als The Beatles en Radiohead voor, maar ook obscure bands als Toad the Wet Sprocket. "Het was geen werk maar een pure hobby. Maar het is wel een mooi boek geworden", vertelt Evers.

Foto:

"Ik ben een aantal jaren geleden van een ladder gevallen en toen was mijn hele voet verbrijzeld. Drie jaar ben ik zoet geweest met operaties en revalidatie. Die tijd heb ik nuttig besteed door aan het boek over de bandnamen te werken", vertelt Evers.

Vriend Aad Knikman uit Weesp was al begonnen met een eerste opzet van het boek met verklaringen van bandnamen en Menno heeft de boel afgemaakt samen met de Texelse vormgever Marlon Bruin. Marlon is nu ook een vriend geworden. "Het lijkt wel of we elkaar al jaren kennen" vertelt Marlon . Muziek is de bindende factor. "Er is niks leukers dan muziek draaien en kletsen over muziek. En dat dat leidt tot zo'n mooi boek is prachtig toch", zegt Evers.

"Er is niks leukers dan muziek draaien en kletsen over muziek"

Menno Evers, Schrijver

Het boek staat bol van de leuke verhaaltjes over hoe bands aan hun naam gekomen zijn. Bijvoorbeeld die van de Britse band Everything But The Girl. Evers vertelt: "In Hull waar de band vandaan komt, staat een grote meubelzaak van Turner. Boven de ingang hangt een bord met daarop 'Everything but the girl'. Daarmee bedoelen ze dat alles te koop is, behalve de verkoopster. Nou dat vond de band een leuke naam dus."

Over George Baker heeft Menno ook een leuke anekdote. "Hans Bouwens vertelt dat hij in de beginperiode met zijn band op toer was en er in de bus allerlei sexboekjes en detectives rondslingerden. Een van die detectives heette George Baker. Toen dacht Hans, dat is een goeie naam. Maar wij hebben gezocht en gespeurd maar konden geen detective vinden met de naam George Baker. Misschien heeft Hans toentertijd wat namen verwisseld. Wel een goed verhaal."

Boek The game of the name - Foto:

Om tot een goede bandnaam te komen lenen of jatten bands soms ook gewoon iets van een andere band. "Radiohead heeft de naam van een plaat van the Talking Heads. En The Beatles hebben hun naam van The Crickets, de begeleidingsband van Buddy Holly. Ook een insectennaam. Ze veranderden Beetles alleen in Beatles", vertelt Evers. 

Evers merkt dat er behoefte is aan het boek. "We krijgen veel respons op het boek. Van radio, kranten en tv, maar ook van muziekliefhebbers. We zijn ook al bezig met een Engelstalige versie van het boek want er is ook belangstelling uit het buitenland." De titel van het boek kan hetzelfde blijven: The game of the name

 

200708Bandnamenboek - NH Nieuws

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]