Ga naar Content

Buizerd maakt nieuw slachtoffer in Santpoort-Noord: "Buil en hoofdpijn"

SANTPOORT-NOORD - De buizerd die twee weken geleden een wandelaar aanviel, lijkt opnieuw een slachtoffer te hebben gemaakt. Hoewel niet volledig kan worden uitgesloten dat het om een ander exemplaar gaat, werd Marjolein Ensinck uit Santpoort-Noord gisteravond op vrijwel dezelfde locatie aangevallen als Govert Wisse twee weken geleden. 

Foto: Marjolein Ensinck/Eline Schrader/Jowien van der Vegte

"Ik was gisteravond aan het hardlopen op landgoed Duin en Kruidberg toen er iets over m'n hoofd scheerde", vertelt Marjolein (links op de foto) aan NH Nieuws. Net als Govert Wisse dacht ze even dat er een tak uit een boom viel. "Maar toen vloog hij terug en probeerde m'n hoofd te grijpen." 

Huisartsenpost

Ze raakte lichtgewond bij de aanval. "Een schram, een dikke buil en wat hoofdpijn. Ik ben voor de zekerheid maar even naar de huisartsenpost gegaan, waar ik preventief een tetanusprik heb gekregen. Hij heeft z'n hoofd geraakt met z'n klauwen, waarmee 'ie ook in de aarde zit te wroeten." Toch wist ze op dat moment nog niet dat ze met een buizerd te maken had." 

Dat werd duidelijk toen ze foto's van roofvogels opzocht. "En toen ik het googelde, kwam ik het verhaal van NH Nieuws van anderhalve week geleden tegen." De overeenkomsten met de ervaring van Govert Wisse zijn op z'n minst opvallend. Net als bij Marjolein dook de vogel twee keer op hem af, en bezorgde hem een flinke kras op z'n schedel. 

Lees ook

Nadat boswachter Jowien van der Vegte van de aanval op Wisse had gehoord, speculeerde ze dat de moeder-buizerd haar jongen in het nest probeerde te beschermen, en dat het agressieve gedrag in dat geval binnen een paar dagen verleden tijd zou zijn. "Maar inmiddels zijn we twee weken verder", zegt slachtoffer Marjolein. "Dat zijn geen paar dagen." 

Boswachter Van der Vegte heeft geen idee waarom de buizerd langdurig agressief blijft. "Wij hebben 'm nog steeds niet gezien, en ook het nest niet gevonden. Een waarschuwingsbord zet geen zoden aan de dijk, zegt ze. "Dat wordt nauwelijks gelezen, en waar moet je het neerzetten? Hij heeft een groot territorium, dus je kunt hem ook een paar wandelpaden verder tegenkomen." 

Foto: Jowien van der Vegte/Natuurmonumenten

De boswachter weigert deze buizerd als een agressief exemplaar weg te zetten. "Het is nu twee keer gebeurd, maar lang niet iedereen wordt aangevallen. Als het twee op de honderd wandelaars zijn, is het nog steeds weinig."

Volgens de boswachter kun je nog altijd met een gerust hart wandelen in het gebied ten westen van station Santpoort-Noord. "En als je bang bent, doe je een petje op." 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.