Ga naar Content

Knip derde Oranje-volleybalster met time-out: "Je dendert maar door"

ENKHUIZEN - Het was een moeilijk besluit voor haar, maar inmiddels is het definitief. Volleybalster Kirsten Knip, geboren in Enkhuizen, speelt in ieder geval tot en met januari niet in clubverband. Afscheid nemen van de sport doet ze niet. De komende tijd blijft ze doortrainen, zodat ze weer topfit aan de start verschijnt als ze straks wel weer wedstrijden gaat spelen. 

Foto: ANP

Wat haar heeft doen besluiten dat ze er voorlopig even afziet van het spelen voor een club? "Dat heeft bij mij een beetje te maken met hoe het privé is gegaan het afgelopen jaar", legt Knip uit. "Laat ik voorop stellen dat ik het nog steeds leuk vind om te volleyballen en dat ik er niet mee wil stoppen. Maar ik heb nogal wat voor me kiezen gehad het afgelopen jaar. Ik heb in de coronatijd kunnen bedenken wat ik wil. Daar is uitgekomen dat ik voorlopig in de buurt wil zijn van mijn familie en daarom even niet naar het buitenland ga." 

En zogenoemde tijdelijke time-out is daarom wat er nu op de planning staat. "Er is besloten dat ik in ieder geval tot januari in Nederland blijf en ga trainen, want ik wil wel gewoon fit blijven zodat ik er klaar voor ben als er in januari een club komt. Natuurlijk hebben we in de zomer van 2021 ook nog een programma met het Nederlands team. Vandaar dat ik wel gewoon wil blijven trainen."

"Ik denk dat ik het al heel lang wist, maar het moeilijk vond om de knoop door te hakken"

volleybalster kirsten knip

"Ik denk dat ik het al heel lang wist, maar dat het lang duurde om de knoop door te hakken", licht Knip haar keuze toe. "Vanaf mijn vijftiende staat alles in het teken van volleybal en is het eigenlijk maar 'logisch' dat je door blijft gaan. Je dendert iedere keer maar door, zowel bij je club als bij het nationale team. Ik vond het met name lastig om nu een keer niet voor volleybal te kiezen, maar te kiezen voor wat ik nu zelf echt even nodig heb."

Begrip

Knip is na Celeste Plak uit Tuitjenhorn en Lonneke Slöetjes de derde international van Oranje die even afstand neemt van het clubvolleybal. Knip traint nog wel door, waar Slöetjes en Plak besloten om de sport even helemaal links te laten liggen. De reacties die de volleybalsters op hun keuzen kregen waren echter fijn, meent Knip. "Iedereen reageert erg begripvol. Mensen krijgen nu pas door wat wij allemaal hebben moeten doen de afgelopen jaren. Je bent maximaal tien dagen vrij in een jaar en dat zijn dan nog niet eens tien dagen achter elkaar. Je merkt dat mensen dat nu snappen en dat ze de keuze logisch vinden. Dat is fijn."

Het feit dat de vrouwen zo weinig vrij hebben komt voort uit het gegeven dat de wereldbond en de clubbonden niet op een lijn liggen. Om die reden moeten zij iedere keer direct van de nationale ploeg naar de club. Verschillende coaches van nationale teams hebben zich hier al tegen uitgesproken, maar er verandert nog niet veel. Toch is het niet zo dat de speelsters zeggen: 'dit doen wij niet meer'. "En dat heeft ook te maken met loyaliteit naar elkaar", legt Knip uit. "In landen als China hebben ze oneindig veel speelsters die zo aan kunnen sluiten. In Nederland hebben we een selectie van zestien tot twintig speelsters en dat is het. Dus wij zijn degene met wie je de toernooien moet draaien. ls er iemand van de belangrijste speelsters die zegt niet mee te gaan, dan heeft diegene het idee dat zij het team een beetje in de steek laat. Ik denk dat het daarmee te maken heeft."

"Met alle respect, maar het niveau in Nederland is de afgelopen jaren wel wat lager geworden

volleybalster kirsten knip

De geboren Enkhuizense heeft erover nagedacht om bij een Nederlandse club aan te sluiten, maar heeft inmiddels besloten om dat niet te doen. "Het niveau in Nederland is - met alle respect - de laatste jaren wel behoorlijk lager geworden dan toen ik nog in Nederland speelde. Om die reden is het voor mij beter om bijvoorbeeld op Papendal bij het talententeam te gaan trainen. Zo kan ik echt topfit worden en me focussen op mezelf."

"Of ik in januari naar een club ga? Ik sta er wel redelijk open in. In principe denk ik dat ik er in januari wel weer klaar voor ben. Daarnaast moet er natuurlijk wel überhaupt een plek zijn ergens. Dat is nog compleet open, daar spelen meerdere factoren in mee. Ik ben er in ieder geval wel achter gekomen dat er wat meer is dan volleybal", sluit ze af. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]