Ga naar Content

Britse jihadiste die dreigde met aanslag op Hilversumse kerk veroordeeld tot levenslang

HILVERSUM - De Britse jihadiste die vorig jaar zomer dreigde met een bomaanslag op de Hilversumse Vituskerk is in Engeland veroordeeld tot levenslang. Dat meldt de BBC. De vrouw was één van de drie leden de jihadgroep die een haatposter verspreidde waarop een aanslag op de Hilversumse kerk te zien was. Pastoor Jules Dresmé van de kerk reageert opgelucht, maar zegt wel 'nooit echt bang te zijn geweest'.

Foto: ANP / Twitter

De haatposter zorgde afgelopen augustus even voor ophef. De schrik zat er even goed in toen er twee weken later ook nog een verdachte koffer werd gevonden op het parkeerterrein voor de kerk. Dat bleek achteraf 'puur toeval' en had niets met elkaar te maken. Wel heeft de politie de kerk langere tijd in de gaten gehouden. 

Op de poster was een gefotoshopte foto te zien van een bomaanslag in de Vituskerk en een terrorist. "We zijn gekomen om jullie af te slachten en de ongelovigen uit te roeien", stond er opgeschreven met letters die dropen van het bloed.

"Het is een fijn gevoel dat het boek van die bedreigingen nu echt dicht kan"

pastoor jules dresme van de hilversumse vituskerk

De poster bleek het werk van jihadgroep Greenb1rds, een kleine groep met drie leden. De 37-jarige Britse Safiyya Shaikh bleek verantwoordelijk voor de poster. De als Michelle Ramsden geboren vrouw liep tegen de lamp dankzij een politie-infiltrant en werd afgelopen week veroordeeld.

Naast de aanslag op de Vituskerk zou ze hebben willen toeslaan in de Londense St. Paul’s Cathedral, zo vertelde ze tegen de politie-infiltrant. Ze werd in augustus al opgepakt, vlak nadat de poster met daarop de Hilversumse kerk gepubliceerd werd. Ze werd aangehouden op het vliegveld toen ze onderweg was naar Nederland om een Nederlandse geestverwante te ontmoeten.

Opgelucht, maar nooit echt onveilig gevoeld

De veroordeling van de Britse terreurverdacht zorgt voor opluchting bij pastoor Jules Dresmé van de Hilversumse kerk. "Het is een fijn gevoel dat het boek nu echt dicht kan als het gaat om die bedreigingen. We weten nu zeker dat dat helemaal de kop is ingedrukt", vertelt Dresmé. 

De pastoor heeft zich in de tijd van de bedreigingen en de vondst van de verdachte koffer geen moment onveilig gevoeld. "We hoorden als snel dat de politie er bovenop zat en dat we ons geen zorgen hoefden te maken. De politie heeft ons destijds ook uitzonderlijk goed op te hoogte gehouden. Telkens kregen we te horen dat de kans op een daadwerkelijke aanslag uitzonderlijk klein was. Daar hebben we ons steeds aan vastgehouden. Ook onze parochianen zijn nooit met angst naar de kerk gekomen. Maar desalniettemin ben ik blij dat dit nu definitief achter de rug is."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected] 

Lees ook