Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Boeren protesteren bij distributiecentrum Albert Heijn in Zaandam

5 juli 2020, 13.15 uur · Aangepast 5 juli 2020, 16.48 uur · Door Redactie

ZAANDAM - Een groep boeren heeft vandaag geprotesteerd bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zaandam. "Albert Heijn moet zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen."

Boerenportest bij Albert Heijn - Inter Visual Studio

Een groep van 15 tot 30 boeren kwamen met hun trekkers naar Zaandam. Daar hebben ze een paar uur lang de poort van het distributiecentrum van de supermarktketen geblokkeerd. Ook Ad Baltus van Boeren in Actie Noord-Holland was erbij. Hij vertelt: "We hebben deze actie pas gisteravond bedacht."

Quote

"Veel jongens zijn het zat. Ze zien hun toekomst gewoon verdwijnen"

ad baltus, Boeren in actie noord-holland

Gisteravond protesteerden boeren ook al in Amsterdam. Vandaag zijn de boeren in Zaandam geweest. "De aanleiding is natuurlijk het hele stikstofverhaal. De eisen van de overheid kosten geld en het is te makkelijk om dat alleen bij de boeren neer te leggen", vertelt Baltus aan NH Nieuws.

Discutabele rol

Baltus is melkveehouder en vindt dat Albert Heijn een discutabele rol speelt in de productieketen. "Er worden steeds meer eisen aan onze producten gesteld, maar wij, de producenten, krijgen daar geen beloning voor."

Albert Heijn vraagt volgens de boeren geen eerlijke prijs voor hun producten. "Wij moeten natuurlijk onze melk gewoon kwijt, na drie dagen zitten we namelijk met een volle tank. Als Albert Heijn dan zegt dat je collega een paar cent minder vraagt, dan ga je daar toch in mee. Eigenlijk kunnen we niet anders."  

Albert Heijn herkent zich niet in het verhaal dat Baltus hier schetst. "Deze uitspraak van Baltus over melk is onjuist, wij geven onze melkveehouders zelf een premie," aldus de woordvoerder.

Boerenprotest Albert Heijn - Inter Visual Studio

Verantwoordelijkheid nemen

Baltus vindt dat Albert Heijn een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft en die ook moet nemen. "Consumenten willen goede en gezonde producten. Maar daar moet Albert Heijn dan ook voor betalen. We snappen dat het bedrijf moet verdienen, maar voor ons worden de marges steeds kleiner." 

Albert Heijn

Albert Heijn ontkent dat ze een grote invloed uitoefent op de prijs. De discussie over de prijs moet volgens de supermarkt op een hoger niveau worden gevoerd. Volgens Albert Heijn komt dit omdat het grootste deel van de productie in Nederland wordt geëxporteerd.

Volgens Baltus krijgen steeds meer boeren het financieel niet meer rond en daarom is de maat vol. "Wij zijn agrariërs omdat we dat het mooiste vinden wat er is. Nu komt er van alle kanten regelgeving, maar we krijgen nergens een beloning voor. Veel jongens zijn het zat. Ze zien hun toekomst gewoon verdwijnen."

Rond half vier vertrokken de boeren weer. Ze kregen een toezegging van de manager van het centrum dat de directie binnenkort contact met hen opneemt. Ad Baltus van Boeren in Actie Noord-Holland hoopt dat de directie woord houdt en sluit nieuwe acties niet uit.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.