Amsterdam

Stoet met trekkers uit elkaar getrokken door politie, boeren verlaten Amsterdam

5 juli 2020, 00.10 uur · Aangepast 5 juli 2020, 00.23 uur
Door Redactie · Foto: Martin Damen

AMSTERDAM - Tientallen toeterende boeren reden urenlang op trekkers in en rondom Amsterdam, uit protest tegen het stikstofbeleid. Ze reden in colonne, door zelf de kruispunten te blokkeren, maar de politie stak er een stokje voor. "We waren elkaar totaal kwijt. Het was complete chaos", aldus een van de boeren. Het grootste deel van de trekkers is inmiddels de stad al uit.

De boeren rijden door het Amsterdamse centrum - Martin Damen

Melkveehouder René Staal reed uren met zijn vrouw door het Amsterdamse centrum in de hoop uiteindelijk te kunnen demonstreren. "We gaan nu richting huis. We kunnen niet veel meer doen", aldus de boer tegen NH Nieuws.

Op beelden was te zien dat er veel werd getoeterd, de trekkers de kruispunten afsloten en de trekkers in colonne door rood reden. "Dit deden we om bij elkaar te kunnen blijven."

Volgens de politie is van tevoren contact geweest met de boeren over deze actie. "We hebben de boeren verteld dat het ongewenst is dat ze over de grachten rijden in verband met de zwakke kades."  De afspraak was dat de boeren een rondje door de stad zouden rijden en weer weg zouden gaan. 

Waarschuwing

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie laat weten dat er geen ongeregeldheden waren. Boer Staal zegt dat er toch twee trekkers naar de Dam konden komen en de politie daar boos over was. "We werden staande gehouden en gewaarschuwd dat wij dat niet moesten proberen." 

Tientallen trekkers arriveerden rond negen uur anuit Edam in de hoofdstad, in de hoop daar te kunnen protesteren tegen de plannen van het kabinet. "We wilden naar de Dam, maar dit mocht niet. Toen zouden we naar het Rembrandtplein, maar dit bleek ook niet te kunnen", zei Staal via de telefoon tegen NH Nieuws, terwijl hij over de snelweg reed.  

Tekst gaat door onder artikel.

Er waren door het hele land acties van boeren tegen het stikstofbeleid van minister Schouten van Landbouw. Rijkswaterstaat waarschuwde automobilisten om snelheid te minderen als je een trekker tegenkomt op de weg. "Het was lekker rustig op de snelweg", aldus een van de boer aan het begin van de avond tegen NH Nieuws. 

Dinsdagavond trokken boeren massaal naar Den Haag om te protesteren tegen het verbod op eiwitrijk veevoer. Dat zou namelijk betekenen dat er minder stikstof wordt uitgestoten, maar volgens boeren heeft het een schadelijk effect op de dieren. Melkveehouder René Staal was daar ook bij en reed dus ook vandaag vanuit Edam naar Amsterdam. "Het begon goed, maar werd toen wel chaotisch."

Het is nog niet duidelijk wat de volgende acties van de boeren zullen zijn.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 06 30 09 30 03