Ga naar Content

Museumstoomtram krijgt donatie van 30.000 euro voor restauratie personenrijtuig

HOORN - Een mooie opsteker voor de Museumstoomtram in Hoorn. Voor de restauratie van het eerste personenrijtuig dat het museum ooit in zijn collectie opnam, is door het Prins Bernard Cultuurfonds 30.000 euro beschikbaar gesteld. 

Foto: Museumstoomtram

Rijtuig nummer 6 van de Nederlandsche Centraal Spoorweg-Maatschappij, zoals de officiële naam van het rijtuig luidt, is eind vorig toerismeseizoen uit de collectie gehaald voor restauratie. Het rijtuig wordt helemaal in zijn oorspronkelijke uitvoering gerestaureerd. 

Typisch Amerikaans

Het personenrijtuig werd in 1915 gebouwd in Rotterdam voor de stoomtram van Zwolle naar Nunspeet en kwam na een loopbaan uiteindelijk een halve eeuw geleden bij het museum in Hoorn terecht.

Het rijtuig heeft een typisch Amerikaans uiterlijk met balkons aan beide einden en een teakhouten afwerking. Daarmee behoort het volgens het museum tot een van de mooiste en meest opvallende personenrijtuigen die ooit in ons land gereden heeft. 

Extra stimulans

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt zoveel geld beschikbaar om musea extra te stimuleren ook in deze coronatijd door te gaan met culturele projecten.

De restauratie van de personenrijtuig kost naar schatting 100.000 euro en zal in het nieuwe seizoen van 2021 afgerond zijn.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]