Ga naar Content
West-Friesland

Zussen Ilse en Eva gehuldigd als 'Junior Cyberagents': "Veilig op het internet"

4 juli 2020, 12.03 uur
Door: Redactie · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

DE GOORN - De tien fanatiekste 'junior cyberagents' van Koggenland zijn deze week op het gemeentehuis gehuldigd. Kinderen tussen de 8 en12 jaar oud worden via de online game genaamd Hackshield gewezen op de gevaren van criminaliteit op internet. "Er is behoefte aan een digitale scouting", aldus Tim Murck, bedenker van het spel. 

"Ik was wel redelijk veilig op internet, want op school doen we al veel, maar toch heb je meer geleerd in het spel", verteld Eva aka 'Lovedogs' tegen NH Nieuws. Samen met haar zus Ilse, zijn ze niet alleen de beste van Koggenland, ook staan ze al tijden steevast in de landelijke top tien. 

In de raadzaal van het gemeentehuis van Koggenland, krijgen de beste tien gamers van digitaal wijkagent Ferry Langendijk, een cerfiticaat uitgereikt met handtekening van de burgemeester.  

Tekst gaat verder onder de video:

Zussen Ilse en Eva gehuldigd als 'Junior Cyberagents': "Veilig op internet" - NH Nieuws

Murck benadrukt hoe belangrijk het is om jong te beginnen met weerbaarheid tegen internetcriminaliteit. Want de digitale dreiging in Nederland, wordt steeds groter.  Tim: "Vandaar ook de naam Hackshield, als een overkoepelend schild dat we gezamenlijk moeten vormen om cybercriminaliteit tegen te gaan; een soort groepsimmuniteit." 

Hackshield

In het spel moeten de junior cyberagents de burgemeester en de politie helpen bij het digitaal veiliger maken van de gemeente. Door het maken van puzzels en het beantwoorden van vragen, proberen ze hackers te slim af te zijn.

Zeven Noord-Hollandse gemeenten deden mee met de pilot en riepen scholen op om hun leerlingen tot 'cyberagent' op te leiden. Het spel Hackshield wordt nu door zo'n dertigduizend kinderen in Nederland gespeeld waarvan ruim tweehonderd in Koggenland.  Wie het spel uitspeelt, mag zichzelf officieel 'cyberagent' noemen.  

"Er is behoefte aan een digitale scouting. Vroeger leerden kinderen knopen leggen, nu moeten ze leren wat een phishing mail is"

tim Murck, bedenker Hackshield

Daarna kunnen de leerlingen ook hun ouders, opa's en oma's wegwijs maken op de gevaren die er online om de hoek liggen. Tim: "Het uiteindelijk doel is om te zorgen dat alle gemeentes van Nederland de middelen hebben om hun kinderen slimmer te maken op het gebied van cyberveiligheid".

Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]