Haarlem

NL
V

Haarlemse raad wil waken voor wachtlijsten in Jeugdzorg

2 juli 2020, 16.35 uur · Aangepast 2 juli 2020, 17.03 uur · Door Redactie

HAARLEM - Er mogen geen kinderen op wachtlijsten komen te staan door de aanpak van de te hoge kosten voor de Haarlemse Jeugdzorg. De Haarlemse politiek is onder deze voorwaarde morrend akkoord gegaan met versoberingsmaatregelen. Ook de voorstellen voor dit jaar om de Maatschappelijke Ondersteuning te beteugelen mogen maar beperkt worden doorgevoerd.

Joost Lammers / NH Nieuws

Voor kinderen en jongeren die op een wachtlijst dreigen te komen door het instellen van een budgetplafond, moet er actief naar alternatieve zorg gezocht worden door de aanbieders. Ook moet daarom de Jeugdzorg regiobreed aangepakt worden en is het hoog tijd dat er per gezin één regisseur komt, vindt de Haarlemse politiek unaniem. 

De Haarlemse raad dringt hier al langer op aan, "en het wordt tijd dat u dit nu gaat doen", riep CDA'er Mostapha El Aichi de wethouder op. "En het zal heel veel schelen met betrekking tot de bezuinigingen", denkt Sibel Özogul-Özen van de SP Haarlem.

Wethouder Jur Botter liet eerder al weten dat wat hem betreft de samenwerking tussen professionals beter kan. Maar hij ziet geen andere manier dan het instellen van een maximum aan te declareren zorg door de aanbieders van de Jeugdzorg. Het bedrag dat Haarlem de afgelopen vijf jaar van decentralisatie van deze taak kwijt is, is opgelopen van 28 naar 38 miljoen euro. Het rijk geeft amper meer bijdrage. 

Voor de aangekondigde maatregelen om ook de Maatschappelijke Ondersteuning flink te versoberen is de Haarlemse raad nog niet klaar met de discussie met wethouder Marie-Thérèse Meijs. Vooralsnog mogen alleen de kosten voor de allerduurste 25 cliënten van de WMO onder de loep worden genomen en worden het aantal spoedindicaties voor hulp bij het huishouden beperkt. Dat zijn maatregelen die Haarlem dit jaar nog wil instellen. Andere maatregelen die later gepland staan, zoals verhogen van eigen bijdrages en strengere criteria voor woningaanpassingen, staan nog ter discussie. 

💬 Wil je niets missen uit Haarlem en omgeving?