Ga naar Content

De Peiling: Ga jij ondanks de coronacrisis toch nog vakantie vieren?

Wordt het lekker weg in eigen land op een drukke camping? Met de auto de grens over? Misschien zelfs vliegen naar Turkije, ook al vindt premier Rutte dat asociaal? Kortom: Ga jij ondanks de coronacrisis toch nog een beetje vakantie vieren?

Foto: ANP

Helemaal niet op vakantie
De helft van de leden van het NH Nieuws-panel gaat dit jaar niet op zomervakantie. Veel vinden het risico om corona op te lopen of niet meer thuis te komen bij een tweede virusgolf te groot.Van de vakantiegangers die er dit jaar wel op uit trekken, blijven de meesten in Nederland.

Lees ook

Reisadviezen van de overheid
Op de website nederlandwereldwijd geeft de overheid met kleurcodes aan naar welke landen we ook tijdens de coronacrisis op vakantie zouden kunnen. Veel landen binnen de Europese Unie staan op geel (vakantiereizen mogelijk, let op risico’s). Landen als Zweden, Groot-Brittannië en Turkije staan op oranje. Daar worden vakantiereizen afgeraden. Voor delen van Portugal  is het reisadvies woensdagavond weer op oranje gezet rond de steden Lissabon en Porto door opleving van het coronavirus. Dit is de kaart van 1 juli:

Kleurcodes reisadviezen woensdag 1 juli 2020 - Foto: Rijksoverheid

'Asociaal en onverantwoordelijk'
Premier Rutte en minister Van Nieuwenhuizen vinden het 'heel erg asociaal en onverantwoordelijk als mensen nu toch op vakantie gaan naar landen als Turkije. Het oranje reisadvies betekent: ga er alleen naartoe voor noodzakelijke reizen. "Vakantie en familiebezoek vallen daar niet onder", zei Van Nieuwenhuizen in het Vragenuur in de Tweede Kamer.

Groot risico
"Het is een groot risico en heel erg asociaal als mensen denken: ‘Ik verzin wel een reden, ik zeg dat ik voor iets anders ga, maar ik ga eigenlijk op vakantie.’ Dat is heel erg asociaal en onverantwoordelijk gedrag. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de Nederlandse samenleving als je dan weer terug komt."

Wat doe jij deze zomer?
In deze laatste Peiling voor onze zomerstop horen we graag van je of jij ondanks de coronacrisis toch nog een beetje vakantie gaat vieren. In eigen land, op het balkon of over de grens; we horen het graag van je.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18:00 en 19:00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].