Ga naar Content

Droomparken past plannen aan: minder vakantiehuisjes en geen bouw op het water

ENKHUIZEN - De oorspronkelijke plannen van Droomparken deden heel wat stof opwaaien onder de inwoners van Enkhuizen. Nu vaststaat dat het vakantiepark er komt en ook het recreatiegebied wordt aangepakt, zijn de bewoners gevraagd mee te denken in de concrete invulling. Met als resultaat minder vakantiehuisjes, lagere bouw aan de kust en behoud van de huidige kustlijn. 

Foto: WEEFF / Peter Goedhart

Droomparken heeft het participatieplan deze week aangeboden aan de gemeenteraad van Enkhuizen. Het plan is tot stand gekomen door een drietal bijeenkomsten met bewoners en andere betrokken partijen. Externe adviseurs hebben de ideeën van de bewoners getoetst en dit heeft geleid tot een aangepaste versie. Dat is nog geen in beton gegoten plan, maar wel één waar de wensen van de bewoners in verwerkt zijn.

Niet teveel drukte

"Het zijn de wensen van de bewoners, maar ook droomparken staat achter dit plan", beaamt Ron Moerenhout van Droomparken. "Er is in het verleden heel wat om de plannen te doen geweest en daarom wilden wij de bewoners erbij betrekken. In dit plan staat hoe zij het graag zouden zien en wij zijn het daarmee eens. Nu is het aan de gemeenteraad." 

De geluiden van de bewoners hebben invloed gehad. Een belangrijke wens van de bewoners was dat het niet te veel 'drukte' zou geven en dus komen er in plaats van tweehonderd huisjes in dit plan rond de honderdzestig te staan. De bouwhoogtes van de huisjes zijn aan de kust aangepast om het beeld vanaf het water te behouden. Ook blijft de huidige kustlijn bestaan, waar het plan eerst was om ook op het water vakantiewoningen te bouwen.

"Droomparken dendert toch wel door, daarom dacht ik: ik moet er bij zijn om een vinger in de pap te houden"

Netty reder - betrokken en bezorgde bewoner

Bewoner Netty Reder was als betrokken en bezorgde burger aanwezig bij de bijeenkomsten om haar stem te laten horen. Want dat is nodig, vindt zij: "Droomparken dendert toch wel door, daarom dacht ik: ik moet er bij zijn om een vinger in de pap te houden." Tijdens de bijeenkomsten heeft ze vooral haar geluid als oma laten horen. "Ik vind dat kleine kinderen veilig in het water moeten kunnen spelen straks. Mijn kleinkinderen spelen er nu graag en dat moet zo blijven."

Het grote geld

Deze oma leest het plan met tevredenheid, haar punten zijn goed meegenomen. Ook al is er nog veel boosheid over de wijze waarop de plannen tot stand zijn gekomen. "Het was een mooi gebied, maar straks is voor mij de ziel er uit. Het grote geld heeft gewonnen."

Het plan is aangeboden aan de gemeenteraad, wanneer zij hier een beslissing over nemen is nog niet bekend. 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook