Ga naar Content
West-Friesland

De zoektocht naar een woning: arbeidsmigranten tussen wal en schip

2 juli 2020, 13.43 uur · Aangepast 2 juli 2020, 14.46 uur
Door: Redactie & Simone van der Lee · Foto: Adobe Stock

WEST-FRIESLAND - Arbeidsmigranten die hier korte tijd verblijven raken in de knel bij het vinden van een woning. Er is een tekort aan geschikte woonruimtes en daar plukken de seizoensarbeiders en buurtbewoners de wrange vruchten van. Vanmiddag presenteert de Westfriese Bedrijvengroep daarom een plan dat daarvoor een oplossing moet bieden. 

Naar schatting zijn er zo'n 90.000 arbeidsmigranten uit de Europese Unie werkzaam in Noord-Holland, zo laat Expertisecentrum Flexwerk uit Heerhugowaard weten.  De Westfriese Bedrijvengroep schat dat er van hen zo'n 10.000 tot 15.000 verblijven in West-Friesland.

De schattingen zijn dat er in Noord-Holland een tekort van 15.000 tot 20.000 huisvestingsplaatsen is. Dat betekent dat minimaal 17 procent van de arbeidsmigranten in Noord-Holland daar niet aan een woning kan komen. 

Hoorn

Enkele plekken waar het wel goed gaat, zijn volgens Flexwonen de logiesgebouwen met 360 plekken in Middenmeer en een gebouw met 160 woonplekken in Spanbroek van uitzendbureau NL-Jobs. "Toch woont een groot deel op plekken die niet geschikt voor hen zijn", vertelt Robert Vinkenborg, fractievoorzitter van de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP).

"Mensen wonen vaak met grote groepen bij elkaar in een kleine ruimte, met weinig hygiëne"

Robert Vinkenborg, fractievoorzitter HOP

Eerder zette hij daarom de lokale problemen met zijn partij in Hoorn op de kaart. “Huizen in woonwijken worden vaak zonder vergunning opgekocht door huisjesmelkers. Daar worden tijdelijke arbeidskrachten geplaatst en vervolgens uitgebuit. Mensen wonen vaak met grote groepen bij elkaar in een kleine ruimte, met weinig hygiëne. Daarnaast dwingen huisbazen hen bijvoorbeeld om een matras te kopen voor 250 euro per maand. We hebben ze hard nodig in de regio. Toch behandelen we hen als tweederangsburgers."

Wat dit beleid betreft loopt Hoorn flink achter in vergelijking met andere plaatsen in Nederland, vindt Vinkenborg. Hij basseert zich hierbij op een lopend onderzoek in de gemeente. "In Hoorn zijn veertig woningen voor arbeidsmigranten met een vergunning. Daar is dus plek voor zo'n 160 mensen." De gemeente bevestigt deze cijfers. "Maar er zijn er veel meer en die wonen allemaal illegaal", stelt Vinkenborg. 

Lees verder onder de video.

Robert Vinkenborg over huisvesting van arbeidsmigranten in de gemeente. - NH Nieuws

Vinkenborg hoort daarnaast ook geluiden van buurtbewoners. Het gaat hem vooral om het vinden van een passende woonruimte voor de zogenoemde short-stayers. "Dit zijn de mensen die hier kort verblijven en zo veel mogelijk willen werken", aldus Vinkenborg. "Deze mensen hebben minder binding met de buurt en willen ook niet integreren, wat logisch is. Maar zo ontstaat wel frictie met de buurtbewoners."

Volgens Vinkenborg is het omarmen van de arbeidsmigranten de enige oplossing. "Bouw complexen waar deze mensen een eigen slaapkamer kunnen krijgen, met recreatie- en sportfaciliteiten. Op heel veel plekken in Nederland wordt dat al gedaan. Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat deze mensen op een voor hen geschikte plek wonen."

Lees verder onder de video.

John Schuyt van AgriPool vertelt over huisvesting van arbeidsmigranten. - NH Nieuws

Volgens John Schuyt van uitzendbureau AgriPool uit Heerhugowaard is het nog niet zo makkelijk om woningen voor arbeidsmigranten te bouwen. "We merken vaak dat gemeenten tegenwerken. Zo zijn er meerdere situaties geweest waarbij we appartementen wilden bouwen in leegstaande bedrijfspanden, waarvoor de gemeente op het laatste moment toch geen toestemming gaf. Bijvoorbeeld omdat ze er zelf iets willen bouwen. Of een keer bij een campingeigenaar, waarbij huisvesting ook door de gemeente werd verboden."

"Als ergens net een burgemeester zit die geen aandacht heeft voor het probleem, is het voor ons heel moeilijk om goede huisvesting te regelen", vertelt hij. Wel vindt hij dat de communicatie met gemeenten over dit onderwerp inmiddels aan het verbeteren is. 

Plan Westfriese Bedrijvengroep 

Later vanmiddag presenteert de Westfriese Bedrijvengroep in samenwerking met FNV, verschillende uitzendbureaus en werkgevers een plan om grootschalige huisvesting te realiseren in de regio West-Friesland. Later vanmiddag leest u hier meer over. 

Daarnaast ziet hij vooral niet-gecertificeerde uitzendbureaus als een probleem. "Wij controleren veel bij onze krachten, om te voorkomen dat ze overlast veroorzaken.  Het zijn de ongeveer tweeduizend niet-gecertificeerde bureaus waar geen controle plaatsvindt, die mensen in kleine ruimtes stoppen. Daardoor ontstaat overlast, waardoor een verkeerd beeld bij de gemeenten ontstaat." 

Wel is hij positief over de  mogelijkheden bij agrariërs. "Er zijn steeds meer agrariërs die huisvesting regelen op het terrein. Vooral de gemeente Drechterland staat hier nu erg voor open. Dat is een stap in de goede richting." 

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook