Ga naar Content

Brand in ondergrondse parkeergarage Alkmaar na vijf uur onder controle

ALKMAAR - De brand in de ondergrondse Singelgarage aan het Ritsevoort in Alkmaar is na ruim vijf uur onder controle. Het vuur brak vanmorgen rond 6.30 uur uit op de tweede verdieping onder de begane grond. Vanwege de lastig te bereiken locatie van het vuur, had de brandweer de handen vol om het vuur te doven en moest er een speciale blusventilator en blusrobot ingezet worden.

Brand in parkeergarage Alkmaar - NH Nieuws

De brand ontstond vanmorgen vroeg op de etage -2 en ontwikkelde zich al snel naar een grote brand. Omdat er meerdere auto's in de grote garage staan, sloeg het vuur makkelijk over. In totaal staan er zo'n 150 voertuigen in het gebouw, vooral van inwoners van de binnenstad die hun wagens daar 's nachts stallen. Rond 11.30 uur liet de Veiligheidsregio weten dat de brand onder controle was en dat het nablussen kon beginnen.

Ontploffingen

De woordvoerder vertelde vanmorgen aan NH Nieuws dat er 'veel' in brand heeft gestaan in de garage. "We horen ook met enige regelmaat ontploffingen, dat zijn autobanden die klappen van de hitte." De zwarte rook en warmte bemoeilijkten de blusoperatie de eerste uren, waardoor er een blusventilator en een speciale blusrobot werden bijgehaald. Daardoor werd het zicht in het gebouw steeds beter en trekt de rook uit de garage:

Tekst gaat door onder video

Blusrobot gaat garage in - NH Nieuws

Omwonenden ontvingen meerdere NL-Alerts om de ramen en deuren te sluiten als zij last hadden van de rook. Om beter te kunnen blussen, zijn er tijdelijk ook meerdere wegen rondom de garage afgezet. Daardoor is het Noordwest Ziekenhuis minder goed bereikbaar. Op de wegen rondom het ziekenhuis staan verkeersregelaars. Ook is de helikopterstandplaats vrijgemaakt voor extra parkeerruimte voor bezoekers.

Auto verwoest

NH Nieuws-verslaggever Maaike Polder sprak met een man wiens auto in de garage staat. "Mijn auto staat op de verdieping van de brand, ik heb 'm al afgeschreven. Zelfs als 'ie niet is geraakt door het vuur, dan heeft de rook 'm wel kapot gemaakt."

De oorzaak van de brand blijft nog onduidelijk. Zo zou er een elektrische auto in brand zijn gevlogen, maar dat kon de woordvoerder nog niet bevestigen. "Die geruchten heb ik ook gehoord, maar we gaan nu eerst blussen en dan kijken we naar het hoe of wat."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]