Schiphol

Greenpeace wil openheid over staatssteun aan KLM

1 juli 2020, 07.55 uur · Aangepast 1 juli 2020, 11.03 uur · Door Redactie

Whatsapp

SCHIPHOL - Greenpeace wil met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) meer duidelijkheid krijgen over de staatssteun van 3,4 miljard euro voor KLM. De milieuorganisatie zegt vooral vragen te hebben vanwege het "gebrek aan groene voorwaarden".

NH Nieuws

"Het kabinet had de kans om echt doortastend klimaatbeleid door te voeren, maar heeft dit niet gedaan", aldus Greenpeace. Hoofd klimaat en energie bij Greenpeace, Faiza Oulahsen, zegt dat er heel veel belastinggeld naar een vervuilende industrie gaat, zonder dat er duidelijke voorwaarden zijn gesteld.

"De duurzame eisen waar minister Cora van Nieuwenhuizen mee pronkt, zijn eerder al eens toegezegd en niet nagekomen door de luchtvaart. Bovendien zijn deze bij lange na niet genoeg om in lijn te komen met het Klimaatakkoord van Parijs. De voorwaarden zijn zo vaag, dat wij willen weten wat er precies is afgesproken en hoe dit tot stand is gekomen."

Greenpeace voerde enkele weken terug ook al actie op Schiphol tegen de staatssteun voor KLM

Geen hekken, maar wel een sloot: actievoerders Greenpeace bezetten met gemak Schiphol - NH Nieuws/Doron Sajet

Schiphol brengt Nederland volgens Oulahsen enorme hoeveelheden lawaai, fijnstof, stikstof en CO2. "Met KLM als hofleverancier van deze vervuiling. De overheid committeert zich via deze staatssteun aan deze vervuiling. Het kabinet had kunnen kiezen voor groen en eerlijk herstel, zoals ook De Nederlandsche Bank adviseert, maar besluit duidelijk anders. Via dit Wob-verzoek hopen wij de onderste steen boven te krijgen over hoe dit zover heeft kunnen komen."

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]

Whatsapp