West-Friesland

Diploma in de pocket! RSG'ers zeggen school voldaan vaarwel na gekke examentijd

30 juni 2020, 22.37 uur · Aangepast 1 juli 2020, 11.20 uur
Door Isabel Broersen · Foto: NH Nieuws

Whatsapp

ENKHUIZEN - Het is nu echt over en uit voor de vmbo-leerlingen van de RSG in Enkhuizen. Vandaag zetten 126 leerlingen hun handtekening onder dat felbegeerde papiertje, want ze zijn geslaagd.

"Welkom op deze extreem bijzondere diploma-uitreiking", opent mentor Ruth van de Nes haar speech. Voor haar zitten tien leerlingen die ieder twee mensen mochten meenemen. Evengoed een volle zaal, alleen is dat dit keer niet de sporthal waar de RSG normaal gesproken de diploma-uitreiking houdt. In plaats daarvan zitten ze in lokaal 1.04. Een stuk kleiner, maar door een livestream met de webcam kan de hele wereld zien wat daar gebeurt.

RSG neemt afscheid van geslaagden met alternatieve diploma-uitreiking. - NH Nieuws

De 126 geslaagden van het vmbo zetten vandaag een handtekening onder hun diploma. Gisteren ging het atheneum ze voor en de havo-leerlingen doen morgen hun laatste ronde door de school.

Ze hebben in de examenperiode veel contact met elkaar gehad via de app en social media. Het was de manier om er samen toch wat van te maken. Voor de rest was het vooral een gek jaar om je examens te doen, zo vertellen de leerlingen. "Het was best wel raar", aldus Teun Fit. "Ik heb niet thuis les gehad, maar wel één toets thuis. Voor de rest alles op school, maar wel op afstand."

Onwerkelijk gevoel

Zo'n abrupt einde aan het schooljaar is dan ook een beetje onwerkelijk.  "Ik vind het wel leuk, maar ik heb niet echt het gevoel alsof ik geslaagd ben nu, omdat ik al die dingen niet heb gehad", vertelt Noa voorafgaand aan de diploma-uitreiking. Zo kon het gala waar ze naar uitkeek bijvoorbeeld niet doorgaan. "Ik had ook een hele mooie jurk en die kan ik nu niet gebruiken."

Haar mentor, Ruth van de Nes, maakt het gevoel van geslaagd zijn goed. Mevrouw van de Nes is zichtbaar geëmotioneerd als ze vanmiddag voor de klas staat. "Ik mis jullie nu al en door de manier van afscheid nemen voelt het niet als normaal. Maar ja, dat is het ook niet. Dus heel veel succes lieverds, hou me op de hoogte - als je dat wilt - want ik wil gewoon weten hoe het met jullie gaat."

Quote

"Ik ga volgende week op vakantie met m'n vrienden, dus ik denk dat het daar wel gevierd gaat worden."

Teun Fit, geslaagd!

Eén voor één mogen de leerlingen naar voren komen en blikt Van de Nes terug op het afgelopen jaar. Daarna gaan ze door naar een andere locatie binnen de school, waar ze hun diploma ondertekenen en op de foto gaan. Vervolgens stappen ze met een voldaan gevoel hun oude school uit, met in hun handen iets wat een feestje waard is. "Ik ga volgende week op vakantie met m'n vrienden, dus ik denk dat het daar wel gevierd gaat worden," sluit Teun af.

NH Nieuws

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Whatsapp