West-Friesland

Eigenaar Hoornse koffiezaak verplaatst uit protest ruim honderd vuilniszakken naar winkelstraat

30 juni 2020, 15.00 uur · Aangepast 30 juni 2020, 15.10 uur
Door Chantal Bos · Foto: Het Koffielokaal

Whatsapp

HOORN - Eindelijk kunnen de koffieklanten van Het Koffielokaal weer naar het terras. Maar met een berg vuilniszakken als decor, is dat bezoek nogal onaangenaam. Omdat de vuilniszakken maandag niet werden opgehaald, plaatste Van Heukelingen alle 123 zakken op de naastgelegen winkelstraat de Grote Noord. "Dit probleem speelt al 2,5 jaar."

"En dan zijn ze vanmorgen ineens binnen een uur opgehaald", concludeert Jesse na zijn actie. Na contact met afvalverwerker HVC maandag, werd hem toegezegd dat de vuilniszakken opgehaald zouden worden. Maar 's avonds blijkt het huisvuil er nog steeds te liggen. Uiteindelijk is het de gemeente die vanmorgen de zakken weghaalt.

Structureel probleem

"Mijn geduld is op. Dit probleem speelt al 2,5 jaar en ik heb diverse oplossingen aangedragen. Zelfs om met omwonenen in gesprek te gaan en te kijken naar een alternatieve ophaalplek voor het huisvuil bijvoorbeeld op de Grote Noord. Er moet een structurele oplossing komen", aldus Van Heukelingen. 

In een brief heeft hij zich nu tot de gemeente gericht. "Om een doorbraak te forceren in dit slepende dossier heb ik gisteravond alle 123 vuilniszakken verplaatst naar de Grote Noord. Dit kan niet langer zo doorgaan omdat ik iedere week omzet misloop door nalatigheid van HVC", zo staat in de brief. 

Andermans vuil

Tot nu toe, krijgt Jesse steeds nul op het rekest. "Ik werk zestig uur per week en met regelmaat ben ik dan ook nog mijn vrije maandag kwijt om ervoor te zorgen dat de vuilniszakken voor mijn deur weg zijn. Het enige wat ik kan doen, is steeds opnieuw melding maken. Iedere keer opnieuw duurt het dagen, in plaats van uren, voordat het opgelost is."

Op maandagochtend wordt normaal gesproken het huisvuil van de omwonenden opgehaald. De koffiezaak is die dag gesloten. "Als horecaonderneming betalen wij per kwartaal al een flink bedrag voor ons afval. Daarnaast betalen we ook belasting voor het terras, waar we dus met vuil opgescheept zitten dat niet van ons is."

Quote

"Want zeg nou zelf, wie gaat er nou op een terras zitten met 100 walmende vuilniszakken ernaast?"

JEsse van Heukelingen, eigenaar koffiezaak

Afgelopen najaar was het ook al raak. Een heikel punt zou de moeilijke aanrijroute voor de vuilniswagen zijn. Die moet namelijk een doodlopende straat in. Van Heukelingen onderstreept dat het probleem in de afgelopen maanden steeds erger is geworden met name door werkzaamheden op de Nieuwe Noord.

Afvalverwerker HVC laat in een reactie weten de situatie erg vervelend te vinden en dat er sprake was van overmacht. Tot tweemaal toe zou gisteren geprobeerd zijn het huisvuil op te ruimen maar wegens werkzaamheden kon de afvalwagen niet op locatie kon komen. 

Uitwijkmogelijkheid

Maandag gaat er gekeken worden of er een alternatieve oplossing mogelijk is. "Onze planner gaat aanstaande maandag samen met de chauffeur naar locatie. Op dat moment liggen de zakken er kunnen het beste bekijken waar uitwijkmogelijkheden hebben om overlast voor deze ondernemer er andere mensen uit de buurt in de toekomst te voorkomen", laat een woordvoerder van HVC weten. 

Ook de gemeente Hoorn laat in een reactie weten in gesprek te gaan en te kijken naar een oplossing voor de toekomst. "De aanbiedplek van het huisvuil moet gewoon bereikbaar zijn tijdens werkzaamheden in de omgeving. Door de grotere terrassen en het toegenomen afval vanwege corona zien we dat er meer overlast is. Daarom gaan we omwonenden ook vragen hun afval op de juiste plek, tijd en manier aan te bieden."

Vervolgactie

"Ik ben heel welwillend en heb meermaals oplossingen aangedragen. Maar er verandert niks, besluit Van Heukelingen. Zijn geduld is op. "Als het zo door gaat, zet ik het volgende keer opnieuw op de Grote Noord. Of bij het gemeentehuis op de stoep. Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden." 

💬 Mail ons met jouw verhaal
Heb jij tips, een verhaal te vertellen of een interessante foto gemaakt? Stuur ons jouw nieuws via [email protected].

Whatsapp